main logo
541

UE ajută categoriile vulnerabile să rămână în Marea Britanie

Uniunea Europeană și-a propus să ajute cetățenii comunitari din “categoriile vulnerabile” să rămână în Marea Britanie, după Brexit, asigurându-le consultanță în legătură cu drepturile pe care le au și ce trebuie să facă pentru a primi drept de rezidență.

UE ajută categoriile vulnerabile să rămână în Marea Britanie

Prin “categorii vulnerabile”, UE înțelege, conform The Guardian, deținuții, membrii comunității rome, bătrânii și săracii. Probabilitatea ca informații esențiale să nu ajungă la aceștia este mare, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

E vorba despre informații legate de drepturile lor în Marea Britanie post-Brexit și de actele pe care trebuie să le depună, până la 30 iunie 2021, pentru a obține dreptul de ședere pe termen determinat sau nedeterminat. 

Ce statut se poate solicita 

Cetățenii UE care au avut reședința legală fără întrerupere timp de 5 ani pe teritoriul Marii Britanii pot solicita dreptul de ședere pe termen nedeterminat – statutul settled. 

Cei care nu au acumulat 5 ani de reședință legală pot solicita statutul pre-settled, iar după ce acumulează 5 ani de ședere, pot să depună o nouă cerere, în vederea obținerii statutului settled. 

João Vale de Almeida, ambasadorul Uniunii Europene în Regatul Unit, a anunțat că UE va încerca să protejeze “categoriile vulnerabile” și să le ofere consultanță. 

O rețea de 50 de ONG-uri monitorizează situația și raportează către ambasador, care își dorește ca, la sfârșitul perioadei în care pot fi depuse cererile pentru obținerea rezidenței, “să nu existe mulți cetățeni comunitari lăsați pe-afară”.

Înainte de Brexit, oficiali britanici sugeraseră că imigranții care nu vor respecta termenul-limită și nu vor depune cererile până la 30 iunie 2021 vor fi deportați. 

3,8 milioane de cetățeni comunitari în Regat 

La ultima estimare, în Regatul Unit se aflau 3,8 milioane de cetățeni comunitari, din care 2,9 milioane au obținut deja statutul settled sau pre-settled. 

Din cei 3,8 milioane, 4.000 au fost condamnați pentru diverse fapte și se află în închisorile de pe teritoriul Marii Britanii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării