main logo
728

UE a denunţat o campanie de dezinformare rusă înainte de incidentele din Marea Azov

Rusia a dus o campanie de dezinformare timp de un an înainte de a sechestra trei nave ucrainene şi echipajele lor în Marea Azov la sfârşitul lui noiembrie, a declarat luni comisarul european pentru securitate Julian King.

UE a denunţat o campanie de dezinformare rusească înainte de incidente

„Dacă vreunul dintre voi credea că acest incident a fost neaşteptat, atunci s-a înşelat", a declarat King în cadrul unei conferinţe organizate la Bruxelles de grupul de reflecţie German Marshall Fund, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

„Campania de dezinformare a început în urmă cu peste un an, atunci când media ruse au început să acuze autorităţile de la Kiev că draghează Marea Azov pentru instalaţii destinate unei flote NATO", a explicat comisarul european britanic.

„Apoi, în timpul verii, s-a pretins că Ucraina a infectat marea cu holeră. În septembrie au urmat declaraţii în unele media ruse care denunţau provocări occidentale pe ţărmurile Mării Azov", a adăugat King.

Media ruse au relatat că SUA „pregătesc din anii 1990 confruntări între ucraineni şi forţele ruse în Marea Neagră", a continuat el.

„De asemenea, media ruse au dat ca sigură informaţia că serviciile secrete britanice şi ucrainene au încercat să transporte o bombă nucleară până la podul nou construit spre Crimeea ocupată pentru a-l arunca în aer, dar acestea au fost oprite de forţele speciale trimise de Moscova", a spus King.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi, luna trecută, forţele sale navale au deschis focul asupra a trei nave ale Forţelor navale ucrainene şi le-au capturat atunci când au încercat să traverseze strâmtoarea Kerci dintre Marea Neagră şi Marea Azov.

Serviciile Comisiei Europene se folosesc de această campanie de dezinformare pentru a consolida lupta împotriva unor astfel de metode. Săptămâna trecută, UE a anunţat un plan care vizează consacrarea a 5 milioane de euro anul viitor pentru combaterea dezinformării.

În acelaşi timp, UE a lansat un sistem de alertă şi a făcut presiune asupra giganţilor internetului precum Facebook pentru a obţine mai mult ajutor în lupta împotriva dezinformării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării