main logo
248

UE: 525 mln de euro pentru Eurodrone şi apărarea cibernetică

Comisia Europeană a anunţat marţi o finanţare de 525 milioane de euro pentru statele membre, alimentată de la bugetul comun, pentru dezvoltarea Eurodronei şi a mai multor proiecte în materie de apărare.

UE: 525 mln de euro pentru Eurodrone şi apărarea cibernetică

„Cu investiţiile europene pe care le punem în practică astăzi, trecem de la idei la proiecte concrete şi consolidăm competitivitatea industriilor noastre de apărare”, a declarat comisarul pentru industrie, Elzbieta Bienkowska.

„O apărare europeană este pe cale să prindă formă. Pe baza acestei experienţe reuşite, vom creşte mijloacele disponibile astfel încât să dispunem de un Fond european de apărare complet în 2021”, a subliniat la rândul său vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

Comisia Europeană va publica în următoarele zile nouă cereri de ofertă pentru anul 2019 şi alte 12 pentru anul 2020, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

O finanţare de 100 milioane de euro va susţine dezvoltarea Eurodronei şi fonduri în valoare de circa 80 de milioane sunt destinate sistemelor antidrone, a precizat Comisia.

Alte 71 milioane de euro au fost alocate pentru 'dezvoltarea viitoarei generaţii de capabilităţi de lovire cu precizie la sol, capacităţilor de luptă la sol, capacităţilor de luptă aeriană şi viitoarelor sisteme navale', a adăugat instituţia de la Bruxelles.

O altă finanţare, de 182 milioane de euro, va fi consacrată apărării cibernetice şi securităţii informatice.

Uniunea Europeană a decis să constituie un Fond european de apărare pentru a cărui finanţare - dacă va fi aprobată de statele membre - vor fi alocate 13 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Un precursor al acestui fond, un Program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (Pedid), finanţat cu 500 de milioane de euro, a fost creat în bugetul comun pe perioada 2019-2020

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării