main logo
532

UE: 16 state au confirmat participarea la minisummitul pe tema migraţiei

Cel puţin 16 ţări au „semnalat” intenţia de a participa la minisummitul organizat de urgenţă duminică la Bruxelles pentru a discuta „soluţii europene” pentru probleme migraţiei, a anunţat vineri Comisia Europeană.

UE: 16 state au confirmat participarea la minisummitul pe tema migraţiei

Ideea acestei întâlniri s-a concretizat la summitul franco-german desfăşurat săptămâna aceasta la Meseberg şi urma să reunească opt state: Franţa, Germania, Spania, Italia, Austria, Bulgaria şi Malta, transmite Știri.md cu referire la  publika.md.

Potrivit unui anunţ de vineri al purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Alexander Winterstein, liderii altor opt ţări şi-au manifestat ulterior dorinţa de a participa: Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Finlanda, Slovenia şi Croaţia.

Invitaţia rămâne deschisă, 'nimeni nu este exclus, toată lumea este invitată, dar de asemenea nimeni nu este obligat să vină', a completat purtătorul de cuvânt.

Statele Grupului de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia) au precizat că nu vor participa la acest minisummit, invocând faptul că propunerile ce vor fi discutate sunt inacceptabile.

Şi Italia a refuzat iniţial să participe, dar între timp s-a răzgândit şi a confirmat prezenţa. 'Dacă mergem acolo pentru a primi o mică temă pentru acasă pregătită de francezi şi germani, ar fi mai bine să economisim banii de călătorie', a spus joi Matteo Salvini, vicepremier şi lider al partidului de extremă dreapta Liga.

Ulterior, premierul Giuseppe Conte a vorbit despre o 'neînţelegere' şi a confirmat participarea Italiei la acest minisummit, menţionând că proiectul de concluzii al reuniunii - scurs miercuri în presă - va fi revizuit.

Acest proiect a nemulţumit Italia, întrucât în opinia guvernului de la Roma textul aborda prea puţin problema protejării frontierelor şi se concentra pe redistribuirea migranţilor între statele UE.

Dar polemica dintre Italia şi partenerii ei europeni s-a intensificat vineri, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat ceea ce a numit 'lepra' naţionalistă în Europa.

'Probabil că suntem populişti leproşi, dar eu primesc lecţii de la cine îşi deschide porturile. Primiţi miile de migranţi şi apoi vom mai vorbi', i-a replicat Salvini preşedintelui Macron.

La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a temperat aşteptările cu privire la acest minisummit. 'Întâlnirea de duminică este o reuniune de lucru şi de consultări şi nu va exista o declaraţie cu concluzii', a spus ea într-o conferinţă de presă la Beirut, alături de premierul libanez Saad Hariri, potrivit Reuters. 'Este un schimb iniţial de păreri cu statele membre interesate', a adăugat Merkel.

Şi purtătorul de cuvânt comunitar citat mai sus a precizat că este vorba despre 'o reuniune informală', la care nu va fi anunţată vreo decizie şi prin urmare nici nu se va organiza o conferinţă presă la finalul ei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării