main logo
515

Ucrainenii, indignaţi de vacanţele de lux ale lui Poroşenko

Vacanţele de lux petrecute de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi de procurorul general al ţării au provocat indignare în rândul ucrainenilor, a căror ţară se confruntă cu un puternic fenomen de corupţie la nivel înalt.

Ucrainenii, indignaţi de vacanţele de lux ale lui PoroşenkoUcrainenii, indignaţi de vacanţele de lux ale lui Poroşenko. Foto: libertatea.ro

La puţin timp după ce a petrecut Anul Nou în Ucraina, Poroşenko şi zece dintre apropiaţii şi amicii săi au plecat pentru şapte zile în vacanţă pe o insulă privată în arhipelagul Maldive, s-a anunţat pe 18 ianuarie la o emisiune difuzată de televiziunea ucraineană Skhemi.

La două săptămâni după aceste dezvăluiri, aceeaşi emisiune a anunţat că procurorul general Iuri Luţenko şi-a petrecut vacanţele cu familia în Seychelles, plătind suma de 52.000 de euro pentru el, soţia şi fiul lor, scrie Digi24.

Cele două anchete realizate de televiziunea Skhemi au provocat un val de indignare în ţara care se confruntă cu flagelul corupţiei, în special la nivel înalt.

„Este timpul ca agenţiile de voiaj să creeze tururi «urmaţi-i pe Poroşenko şi Lutsenko»: Maldive, Seychelles, Panama”, a scris în mod ironic miercuri pe Facebook deputatul Sergii Letcenko, făcând aluzie şi la prezenţa numelui preşedintelui ucrainean în ancheta internaţională „Panama Papers”. Ar trebui „să-i trimită să urmeze acest traseu: demisie, anchetă, tribunal”, a adăugat el.

Iuri Luţenko s-a apărat miercuri afirmând că excursia sa în Seychelles a fost plătită în totalitate de fiul său, care i-ar fi făcut astfel un cadou pentru aniversarea a 30 de ani de căsnicie.

Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt a fost una dintre revendicările majore ale mişcării proeuropene Maidan, din anii 2013-2014, şi rămâne una dintre cerinţele cheie ale sprijinului occidentalilor pentru puterea actuală, rezultată în urma acelei mişcări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării