main logo
2222

Ucraina vrea să reia exporturile de energie, inclusiv către Moldova

Ukrenergo, operatorul ucrainean de transport și sistem, a anunțat că scăderea temperaturilor a redus semnificativ consumul de energie electrică în Ucraina. În contextul unui sistem energetic grav afectat de atacurile cu rachete și drone ale Rusiei, țara vecină a trecut de la penurie la surplus de generare în orele de zi, datorită funcționării la capacitate maximă a parcurilor fotovoltaice.

Ucraina vrea să reia exporturile de energie, inclusiv către MoldovaFoto: Imagine simbol

„Pentru a evita accidentele, sistemul energetic trebuie să fie în echilibru, respectiv cantitatea de energie produsă trebuie să fie în orice moment egală cu cea consumată. Problema excedentului de energie poate fi rezolvată în două moduri: limitarea producției centralelor solare ucrainene sau reluarea exporturilor de electricitate în timpul zilei,” a declarat Ukrenergo, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

Din punct de vedere economic, limitarea producției fotovoltaicelor este considerată inadecvată, astfel că operatorul ucrainean intenționează să reia exporturile de energie către țările vecine începând de duminică, 25 august. În acest sens, pe 24 august, va avea loc o licitație pentru alocarea capacităților transfrontaliere de interconexiune pe granițele cu România, Ungaria și Republica Moldova. Această măsură va permite evitarea impunerii de restricții producătorilor ucraineni de energie.

Ukrenergo a subliniat că exporturile se vor derula doar în intervalele de excedent de producție, când parcurile fotovoltaice funcționează la capacitate maximă. În schimb, în timpul vârfurilor de consum, când producția va deveni din nou insuficientă, Ucraina nu va exporta energie.

Cu toate acestea, operatorul menționează că și țările vecine se confruntă cu același fenomen de surplus de producție fotovoltaică în orele din jurul prânzului, iar problema este amplificată în weekend-uri, când consumul scade față de zilele lucrătoare. Aceasta conduce deseori la prețuri negative pentru energia electrică în aceste intervale orare, provocând dificultăți pentru operatorii de transport în echilibrarea sistemelor energetice.


Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării