main logo
472

Ucraina trece primul reactor nuclear exclusiv pe combustibil american

Ucraina a anunţat joi trecerea în premieră a unui reactor nuclear exclusiv pe combustibil american, în locul celui rusesc, informează AFP.

Ucraina trece primul reactor nuclear exclusiv pe combustibil americanUcraina trece primul reactor nuclear exclusiv pe combustibil american

Energoatom, operatorul celor patru centrale nucleare ucrainene, a precizat că este vorba de reactorul numărul 3 al centralei de la Iujnoukrainsk, din sudul ţării, iar materialul fisionabil provine de la grupul Westinghouse din SUA, filială a concernului japonez Toshiba, transmite Știri.md cu referire la economica.net.

Westinghouse furnizează Ucrainei combustibil nuclear încă din 2005, dar până acum acesta era folosit alături de cel din Rusia, de la monopolul TVEL. Şase reactoare din cele 15 ale ţării au introdus deja în uz combustibil american.

În 2014, pe fondul conflictului cu Rusia, Kievul a încheiat un acord cu Westinghouse pentru extinderea livrărilor. În 2016, Moscova a afirmat că există riscul de incidente la centralele ucrainene, din cauza schimbării sursei de combustibil, dar autorităţile ucrainene au respins temerile, considerându-le nefondate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării