main logo
2953

Ucraina: Rusia a deschis focul asupra navelor noastre din Marea Neagră

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că au încălcat duminică legile maritime internaţionale.

Ucraina: Rusia a deschis focul asupra navelor noastre din Marea Neagră

Asta după ce gărzile de frontieră ruse au încercat fără succes să oprească două nave de luptă ucrainene să navigheze în jurul Crimeii în drumul spre un port ucrainean, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Forţele navale ucrainene acuză Rusia că a deschis duminică seară focul asupra unor nave din flota lor în Marea Neagră, lovind o navă şi rănind un membru al echipajului, relatează Reuters şi AFP.

Anunţul a fost făcut pe contul de Facebook al Forţelor navale ucrainene după o zi de escaladare a tensiunilor, în care Rusia a oprit trei nave ucrainene să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci plasând un cargou uriaş sub un pod controlat de ruşi.

Nave ruseşti “au deschis focul asupra grupului de nave ale Forţelor navale ucrainene”, au precizat acestea într-un comunicat, precizând că o navă, avariată, “este în derivă”. “O persoană a fost rănită”, au mai precizat Forţele navale ucrainene.

Marina ucraineană a informat sâmbătă că a trimis două mici nave de luptă şi un remorcher din portul Odesa către Mariupol, călătorie care presupune ca navele să treacă din Marea Neagră prin Strâmtoarea Kerch în Marea Azov. 

Potrivit Marinei ucrainene, navele gărzilor de coastă ruse au încercat să oprească mica flotilă intrând cu putere în remorcher, căruia i-a provocat daune minore. Incidentul a fost calificat de partea ucraineană drept o dovadă că Rusia acţionează agresiv şi ilegal.

Agenţiile de presă ruse au relatat că serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a acuzat Ucraina că nu a informat în avans despre intenţia de a naviga în respectiva zonă, lucru dezminţit de Kiev, şi a adăugat că navele ucrainene făceau manevre periculoase cu scopul de a spori tensiunile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării