main logo
9128

Ucraina anunță că a lovit un sistem de rachete S-300 pe teritoriul rusesc

Forțele ucrainene au anunțat că au lovit cu succes pe teritoriul Rusiei un sistem de rachete S-300 folosind arme furnizate de Occident.

Ucraina spune că a lovit un sistem de rachete S-300 pe teritoriul rusescFoto: Facebook

„Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”, a scris pe Facebook Irina Vereșciuk, ministru în cadrul guvernului ucrainean, alături de o fotografie care pretinde că arată lovitura, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Aceasta vine la doar câteva zile după ce președintele american, Joe Biden, a dat Ucrainei permisiunea de a efectua lovituri limitate cu arme americane pe teritoriul rusesc din jurul Harkovului, după ce mai multe națiuni europene au eliminat restricțiile privind modul în care pot fi folosite aceste arme.

Nu este clar dacă armele folosite în lovitura descrisă de Vereșciuk au fost furnizate de SUA, scrie CNN. Însă mai multe canale media ucrainene afirmă că sistemul S-300 a fost lovit cu rachete lansate de sistemul american HIMARS livrat ucrainenilor, iar lovitura a avut loc în regiunea rusă Belgorod, situată la granița dintre Rusia și Ucraina, la 1 sau 2 iunie.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a lăudat decizia lui Biden de a permite unele lovituri pe teritoriul rusesc ca fiind un „pas înainte” care va ajuta forțele sale să apere regiunea Harkov, aflată în dificultate, deși unii analiști au pus la îndoială faptul că noile libertăți vor consolida semnificativ capacitatea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei.

Analiștii militari și-au temperat așteptările, în parte pentru că SUA sunt ferme în a nu permite Ucrainei să folosească o formidabilă muniție pe care a primit-o pentru a trage în Rusia: rachetele cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi ținte aflate la o distanță de 300 de kilometri (aproape 200 de mile).

În schimb, Ucraina poate folosi doar rachete cu rază mai scurtă de acțiune, cunoscute sub numele de GMLRS, care au o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri. În timp ce eliminarea acestui tabu pare să marcheze un nou capitol în război, Rusia a experimentat deja lovituri ucrainene cu arme occidentale pe teritoriul pe care îl revendică.

Ucraina a vizat frecvent Crimeea ocupată, anexată de Rusia în 2014, folosind rachete „Storm Shadow” furnizate de Marea Britanie. Ucraina a lansat, de asemenea, lovituri asupra orașelor Harkov și Herson la sfârșitul anului 2022, în timp ce încerca să elibereze regiunile ocupate de Rusia în primele săptămâni ale războiului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării