113
0
Turneul european întreprins de Mike Pompeo include Berlinul şi Londra
113
0

Şeful diplomaţiei de la Washington, Mike Pompeo, va vizita săptămâna viitoare Germania şi Marea Britanie în cadrul unui turneu prin Europa care mai include Finlanda şi Groenlanda, a anunţat miercuri Departamentul de Stat american, relatează AFP.

Mike Pompeo va fi primit, pe 7 mai, la Berlin, de cancelarul german, Angela Merkel, iar a doua zi se va întâlni la Londra cu premierul britanic, Theresa May, transmite Ştiri.md cu referire la agerpres.ro.

Angela Merkel nu a ascuns niciodată divergenţele sale cu preşedintele american, Donald Trump, care a criticat în repetate rânduri politica sa de primire a migranţilor.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Europa s-au tensionat după instalarea miliardarului republican la Casa Albă, în special în privinţa unor probleme cheie ca Iranul, comerţul sau schimbările climatice.

La Londra, Mike Pompeo va pregăti terenul apropiatei vizite, între 3 şi 5 iunie, a preşedintelui Trump, critic, de asemenea, al modului în care Theresa May a gestionat dosarul Brexit.

Secretarul de stat american îşi va începe turneul cu o reuniune a miniştrilor Consiliului Arctic la Rovaniemi, în nordul Finlandei, la care urmează să participe şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Şefii diplomaţiilor americană şi rusă vor putea astfel să se întâlnească cu ocazia acestei reuniuni pentru a discuta mai ales despre dificilul dosar venezuelean, în privinţa căruia şi-au exprimat dezacordurile într-o convorbire telefonică avută miercuri.

Mike Pompeo îşi va încheia turneul diplomatic cu două etape în Groenlanda, unde investiţiile crescânde ale Chinei îngrijorează Statele Unite.

Mai întâi, va face o escală în capitala teritoriului danez autonom, Nuuk, după care va vizita Kangerlussuaq, în vestul Groenlandei, pentru a se întâlni cu trupele Gărzii naţionale aeriene, desfăşurate în insulă pentru a ajuta la cercetările asupra schimbărilor climatice.

În timp ce poziţia lui Donald Trump pe această temă este mult mai ambiguă, Mike Pompeo a afirmat că recunoaşte realitatea schimbărilor climatice, fără să o considere o prioritate.

Citește și
article image
Zelenski se va întâlni cu Putin și Merkel la Paris
0
94
article image
Merkel: După Brexit, vom avea un competitor economic la ușă
0
332
article image
O ţară din Europa se dotează cu drone chinezeşti înarmate
0
211
article image
Ambasadorul considerat de Trump foarte prost, înnobilat de...
0
66