main logo
716

Turcii se tem de cutremure: Dorm cu apă, biscuiți și fluiere lângă pat

Riscul ca Istanbulul să fie lovit de un cutremur cu magnitudine peste 7,3 în următorii 30 de ani este de 47%, anunțau seismologii. Cutremurul care a devastat însă Turcia la începutul lunii februarie a crescut panica în rândul locuitorilor și nivelul de alertă.

Turcii se tem de cutremure: Dorm cu apă, biscuiți și fluiere lângă pat

Oamenii spun că au început să stea cu sticle cu apă și pachete cu biscuiți la picioarele paturilor, în cazul în care un mare seism va veni. Vânzările pachetelor de urgență, cu pături și truse medicale, au crescut vertiginos în ultima lună, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

În Istanbul locuiesc până la 20 de milioane de oameni, mulți încă fiind marcați de amintirile ultimului cutremur major, din 1999. Peste 17.000 de oameni au murit atunci în Turcia, dintre care 1.000 în Istanbul.

De atunci, orașul s-a dezvoltat, devenind un magnet pentru oamenii atrași de economia în plină expansiune, iar teama de un cutremur major a început să se estompeze.

Lucrurile s-au schimbat însă în 6 februarie, când cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a ucis peste 48.000 de persoane în sud-estul Turciei și aproape 6.000 peste granița cu Siria, lăsând orașe întregi în ruine. De atunci, o stare de panică colectivă i-a cuprins pe oamenii din Istanbul, care au făcut peste 140.000 de cereri de verificare la blocurile în care locuiesc.

Durmus Uygun, un inginer care face astfel de verificări, spune că se teme că un cutremur mare va lovi Istanbul. "Dacă rezultatul este bun, vom trăi liniștiți. Dar cine știe unde vom fi când va lovi cutremurul? S-ar putea să fim la supermarket sau la serviciu, iar asta ne sperie", spune el, citat de France24.ro.

Autoritățile din Istanbul au recunoscut că aproape 100.000 de clădiri se vor prăbuși sau vor fi grav avariate în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7,5. Cincizeci de echipe de ingineri cutreieră orașul de la dezastrul de luna trecută, măsurând calitatea betonului și armăturile.

Locuitorii Istanbulului au cerut peste 140.000 de controale de siguranță la casele lor de la cutremurul mortal de luna trecută. Dacă riscul pentru o clădire este considerat "foarte mare", ea ar putea fi demolată, iar oamenii obligai să își caute altă locuință.

Seismologii au calculat un risc de 47% ca un cutremur cu o magnitudine de peste 7,3 să lovească Istanbulul în 30 de ani.

La două străzi de clădirea lui Uygun, proprietarul unui magazin, Ali Nezir, a început să vândă fluiere localnicilor care se tem că ar putea rămâne prinși sub tone de beton."Oamenii sunt speriați", a spus Nezir, al cărui mic magazin se află la parterul unui turn de 12 etaje.

Unii locuitori spun că au început să stea cu biscuiți și sticle de apă la picioarele patului, ca să fie pregătiți în cazul în care un cutremur va avea loc în miezul nopții și ar rămâne blocați.

Ugur Erisoglu, un comerciant din Istanbul, vinde pungi de supraviețuire la cutremur pentru 200 de lire. "Obișnuiam să vindem 1.000 pe lună", a spus Erisoglu. "Am primit 15.000 de comenzi de la cutremur, inclusiv 8.000 de la Istanbul".

Sub amenințarea bruscă a cutremurului, mulți locuitori din Istanbul se gândesc să se mute din centru. "Există o cerere puternică pentru cartierele din nordul Istanbulului și pentru case individuale", a declarat Mehmet Erkek, directorul unui site cu oferte imobiliare. În topul căutărilor sunt orașe precum Edirne și Kirklareli, situate într-o regiune mai puțin predispusă la cutremure, la 200 de kilometri nord-vest de Istanbul.

Psihologul Nil Akat spune că are pacienți care îi vorbesc despre planul de a se muta din Istanbul. "Mulți nu se mai simt în siguranță acasă. Sunt în alertă maximă, mereu în alertă. Pe stradă, aleg trotuare care par mai sigure în cazul în care o clădire s-ar prăbuși".

Akat a spus că a vorbit cu niște colegi care i-au spus: "Unii (dintre pacienții noștri) nu mai pot gândi rațional".

Această frică poate cuprinde pe oricine, fără deosebire de vârstă sau clasă socială, a spus psihologul.

O tânără care locuiește la etajul 12 al unui bloc din Istanbul se bucură acum de o priveliște uluitoare asupra orașului, dar de la o vreme se gândește să se mute. Dezastrul de luna trecută a făcut ca mutarea să devină o "prioritate", a spus ea. "Chiar dacă nu s-ar întâmpla nimic cu clădirea mea, probabil că nu aș putea suporta ceea ce văd", a declarat tânăra.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării