main logo
506

Turcii au bombardat o închisoare cu prizonieri ISIS

Armata turcă a bombardat închisoarea Chirkin din orașul Qamishli, au declarat forțele kurde, avertizând că „aceste atacuri asupra închisorilor care dețin teroriști Daesh (ISIS) vor duce la o catastrofă”.

Turcii au bombardat o închisoare cu prizonieri ISIS

Conform forțelor kurde, închisoarea lovită de obuzele turcești deține cei mai periculoși criminali, luptători ISIS proveniți din peste 60 de țări, multe europene, transmite Știri.md cu referire la newsweek.ro.

Încă dinainte de a fi lovită închisoarea, forțele kurde care dețin controlul asupra taberelor și închisorilor cu mii de luptători ISIS și ai altor grupări extremiste, plus familiile acestora, au avertizat că există riscul ca aceștia să evadeze.

Și americanii au avertizat Turcia că, în momentul în care a optat să-și „construiască” zona de siguranță pe teritoriul Siriei împotriva kurzilor, își asumă și responsabilitatea asupra prizonierilor ISIS.

Țările care au făcut parte din coaliția anti-ISIS condusă de SUA se tem că „evadarea” luptătorilor extremiști ar putea fi o strategie pentru Turcia ca să-și extindă operațiunile militare dincolo de limitele anunțate.

Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la acest atac asupra închisorii din Qamishli din partea Turciei.

Obiectivul declarat pe termen scurt al armatei turce este de a stabili o centură de securitate de 100 kilometri lungime și 30 kilometri în adâncime, de-a lungul graniței dintre Siria și Turcia.

Consiliul de Securitate al ONU intenționează să se reunească la cererea a cinci membri europeni, Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia și Polonia, iar cei 22 de membri ai Ligii Arabe se vor întâlni sâmbătă.

Însă, niciuna din țările care au cetățeni în închisorile ISIS și în taberele cu familiile acestora nu și-au exprimat intenția de a-i lua de acolo, așa cum SUA și forțele kurde au tot insistat din luna martie, de când s-au predat ultimii.

Forțele terestre turce și tancurile au trecut granița în Siria miercuri seara, dar nu au înaintat prea mult.

Forțele kurde au anunțat că 60.000 de persoane au fost strămutate în mai puțin de o zi, de teama bombardamentelor.

Conform unui raport al agenției de știri Debka, o mică forță militară americană s-a deplasat spre orașul Kobani din nordul Siriei, lângă Aleppo, pentru a opri un posibil atac al Turciei. 

Forța constă din șase vehicule blindate, dar important nu este câți militari sunt, ci că aceștia sunt americani. Suficient să stopeze un eventual atac al Turciei în direcția acestora.

O altă mișcare asupra căreia președintele Erdogan nu a dat nicio explicație este exercițiul militar neanunțat, la scară largă, la granița cu Turcia, cu participarea forțelor speciale iraniene. 

Despre acesta a vorbit doar șeful Statului Major al Armatei iraniene, generalul Abdulrahim Mousavi, relatează Debka.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării