main logo
241

Turcia vrea să cumpere și rachete S-400 din Rusia, și Patriot din SUA. Anunțul făcut de președintele Erdogan

Turcia a anunțat că este dispusă să cumpere sistemul american de rachete Patriot, după ce le va fi livrat sistemul rusesc de rachete S-400, cu condiția ca oferta SUA să fie la fel de bună precum cea a Rusiei, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit defenseromania.ro.

Turcia vrea să cumpere și rachete S-400 din Rusia, și Patriot din SUA

Întrebat dacă va da înapoi în ceea ce privește achizițiile de rachete rusești, Erdogan a răspuns că Turcia are deja un acord cu Rusia și va rămâne fermă pe poziții, transmite Ştiri.md cu referire la b1.ro.

"Există o anumită măsură pe care am luat-o, există un acord (cu Rusia). Suntem hotărâţi. Nu poate fi vorba să dăm înapoi", a declarat preşedintele Erdogan, citat de agenţia Anadolu.

În orice caz, decizia Ankarei de a cumpăra sistemele S-400 a creat mari tensiuni între aliații NATO. Turcia a anunțat deja că nu va renunța la planurile sale de a cumpăra S-400. Primul sistem este programat să sosească pe teritoriul țarii în iulie.

SUA reclamă că sistemele S-400 sunt incompatibile cu standardele NATO, în condițiile în care ar putea compromite aeronava de vânătoare F-35, în al cărei program de dezvoltare și cumpărare Turcia era deja integrată.

Americanii susțin că, dacă s-ar afla în aceeași arie de manevră, sistemele S-400 ar putea face avionul invizibil F-35 detectabil, învățându-i particularitățile. Totuși, Ankara a avut mai multe poziții pe această temă: pe de o parte, a afirmat că S-400 nu reprezintă o amenințare pentru F-35 și, pe de altă parte, a precizat că cele două mijloace de luptă vor fi amplasate în regiuni diferite ale Turciei.

La 22 mai, guvernul american a oferit Turciei posibilitatea de a alege între sistemul rus s-400 sau avioanele americane F-35. Ultimatumul va expira în curând. Cu toate acestea, potrivit unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Turciei, "la nivel oficial nu au existat discuții pe această temă". Ministerul a adăugat că în martie Statele Unite au reînnoit acordul de furnizare a sistemelor de rachete Patriot, însă termenii acordului nu s-au potrivit pentru Ankara, scrie defenseromania.ro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării