main logo
318

Turcia: Trump şi Erdogan au discutat despre crearea unui grup de lucru privind sistemul antirachetă S-400

Preşedintele Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat telefonic luni despre propunerea Ankarei de a crea un grup de lucru comun pe tema intenţiei sale de a achiziţiona sistemul rus de apărare antirachetă S-400, relatează Reuters.

Trump şi Erdogan au discutat despre sistemul antirachetă S-400

"Preşedintele nostru onorabil a adresat propunerea creării unui grup de lucru consacrat achiziţionării sistemului de apărare S-400 din Federaţia Rusă", se arată într-un comunicat al preşedinţiei turce, transmite Ştiri.md cu referire la agerpres.ro.

Disputa dintre cele două ţări asupra comenzii Turciei privind achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă, despre care SUA consideră că este incompatibil cu reţeaua de apărare a NATO şi ar putea compromite avioanele sale de luptă F-35, durează de câteva luni.

Ankara a propus crearea unui grup de lucru care să evalueze impactul sistemului S-400 asupra avioanelor de luptă F-35, dar a declarat vineri că nu a primit nicio reacţie din partea americană.

Casa Albă a confirmat luni că Trump şi Erdogan au discutat telefonic despre achiziţionarea de către Turcia a sistemului rus de apărare antirachetă S-400.

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi mai mulţi senatori americani au avertizat Turcia că se va confrunta cu sancţiuni pentru cumpărarea sistemului rus S-400, în baza unei legi ce impune sancţiuni ţărilor care îşi procură echipament militar din Rusia.

Turcia susţine că în calitate de membru NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Statele Unite, iar sancţiunile nu ar trebui să i se aplice.

Trump şi Erdogan au discutat, de asemenea, în convorbirea telefonică de luni, despre comerţ şi criza din Siria, potrivit Casei Albe.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării