20 aug, 2019 23:07
573
0
Turcia și Rusia, la un pas de confruntare în Siria. Piloții, în contact vizual
20 aug, 2019 23:07
573
0

Marți, 20 august, avioanele turcești F-16 ale Forțelor Aeriene au survolat frontul din orașul-cheie al provinciei Idlib, Khan Sheikhoun. Avioane rusești Su-35 de la baza aeriană Khmeimim au fost ridicate la interceptare.

Piloții turci au fost avertizați că dacă nu se retrag, vor fi doborâți, transmite Știri.md cu referire la newsweek.ro.

Rușii și-au însoțit ultimatumul prin poziționarea bateriilor de apărare aeriană S-300 și S-400 spre avioanele turcești. Care au părăsit spațiul aerian sirian după un „contact vizual” tensionant între piloții turci și ruși.

Surse militare occidentale care urmăresc luptele din Idlib susțin că, de data aceasta, piloții turci au primit ordin să întrerupă misiunea, dar ar putea încerca din nou, Ankara simțindu-se îndreptățită să ofere protecție aeriană în zona de siguranță, stabilită chiar cu Rusia.

Numai că în această zonă, din provoncia liberă Idlib, nordul Siriei, aviația lui Assad și a lui Putin susțin o ofensivă susținută încă din luna aprilie. 

Ankara își rezervă dreptul să contraatace dacă regimul Assad, susținut de Kremlin, va încerca să cucerească această ultimă zonă liberă. Prin urmare, este posibil să reapară pericolul unei angajări aeriene directe turco-ruse.

Marți, Turcia a declarat că nu-și va muta postul de monitorizare militară din nord-vestul Siriei convenit cu Moscova, dar care va fi coopera cu trupele americane, aliatul NATO.

Ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat că atacul aerian de luni al forțelor lui Assad asupra convoiului militar turc a ucis trei civili, atacul survenind în timp ce convoiul se îndrepta spre punctul de monitorizare, dar că acest lucru nu va determina Ankara să-și retragă militarii.

Convoiul include 50 de vehicule blindate, dintre care cinci tancuri. Convoiul a fost trimis să mențină căile de aprovizionare deschise, să asigure postul de monitorizare și să protejeze civilii în fața ofensivei armatei lui Assad în regiune, care a determinat un nou val de refugiați și a provocat pierderi de vieți omenești în rândul civililor.

Ultima confruntare aeriană turco-siriană a avut loc în urmă cu patru ani, când, pe 25 noiembrie 2015, un F-16 turcesc a doborât un avion rusesc Su-24M în nordul Siriei.

Surse militare avertizează că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este în mod evident determinat cu orice preț să zădărnicească ofensiva siriano-rusă în Idlib, dar această determinare presupune și o decizie de a se confrunta cu trupele rusești în operațiuni directe.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter