main logo
467

Turcia se laudă că Rusia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali

Autoritățile din Turcia se laudă că relațiile comerciale cu Rusia sunt într-o continuă dezvoltare. Țara face bani frumoși în urma exporturilor de produse în Rusia. În plus, Turcia este destinația preferată de vacanță a rușilor.

Turcia: Rusia este unul dintre cei mai importanți parteneri comercialiFoto: bani.md

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, multe țări au impus sancțiuni Moscovei. Turcia, pe de altă parte, se laudă cu o creștere a relațiilor comerciale cu Rusia, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

Ministrul turc al Transporturilor, Adil Karaismailoglu, a postat pe Twitter anunțul Direcției Generale Maritime care arăta o creștere cu 58% a numărului mediu lunar de vehicule comercializate între Turcia și Rusia.

Din luna mai și până în iulie, Turcia și Rusia au tranzacționat 8.213 vehicule între ele prin intermediul navelor de marfă, în creștere față de media lunară de 5.208 din ianuarie până în aprilie.

Exporturi de miliarde

În general, comerțul dintre cele două țări a crescut, exporturile turcești către Rusia atingând 2,91 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2022, potrivit Institutului oficial de statistică al Turciei sau TurkStat.

Ankara a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar nu a sancționat Rusia și nu a închis spațiul aerian pentru cetățenii acestei țări. Legăturile dintre cele două țări par să devină mai solide, deoarece cinci dintre băncile din Turcia au început să folosească sistemul de plăți în ruble, stârnind îngrijorarea că acesta ar putea fi folosit pentru a evita sancțiunile.

La începutul acestei luni, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, în orașul Soci. Aceasta a fost a doua lor întâlnire în trei săptămâni.

Turiști ruși

Întrucât Turcia este membră NATO, relația sa cu Rusia îi îngrijorează pe oficialii occidentali. Unii se gândesc la anumite sancțiuni, cum ar fi reducerea finanțării companiilor turcești, a informat Financial Times pe 7 august. Niciun oficial nu a vorbit până acum despre impunerea unor astfel de sancțiuni pentru Turcia.

Economia fragilă a Turciei înseamnă că Ankara are multe în joc când vine vorba de relațiile sale economice cu Rusia, care este unul dintre partenerii săi comerciali de top. Turcia este destinația preferată de vacanță pentru ruși, potrivit Business Insider.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării