main logo
433

Turcia achiziționează rachete rusești. Contramăsura luată de Pentagon

Pentagonul a anunţat luni suspendarea tuturor livrărilor către Turcia de echipamente, precum şi a activităţilor ce vizează capacitatea operaţională a avioanele de vânătoare invizibile F-35, în încercarea de a descuraja achiziţionarea de către Ankara a sistemelor antirachetă ruseşti S-400.

Turcia achiziționează rachete rusești. Contramăsura luată de Pentagon

„În aşteptarea unei decizii fără echivoc din partea Turciei, care trebuie să renunţe la sistemul S-400, livrările şi activităţile legate de operaţionalizarea capacităţii avioanelor F-35 ale Turciei au fost suspendate”, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Mike Andrews, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Oficialul american a adăugat că dialogul cu Turcia pe acest subiect important va continua.

SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia că sistemele ruseşti S-400, pe care statul turc intenţionează să le cumpere, ar compromite securitatea avioanelor F-35, produse de compania Lockheed Martin.

Ankara, care este partener de producţie în fabricarea avionului F-35 (produce părţi din fuselaj, trenul de aterizare şi display-uri din cabina de pilotaj), a refuzat până acum să renunţe la achiziţionarea planificată de sisteme ruseşti antirachetă. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat în repetate rânduri că acordul cu Rusia a fost integral finalizat şi că armata turcă urmează să primească aceste sisteme de rachete sol-aer în cursul acestui an.

În încercarea de a convinge Turcia să renunţe la planurile sale de cumpărare a S-400, SUA au oferit sistemul antirachetă mai scump Patriot la un preţ redus, ofertă ce a expirat la sfârşitul lunii martie. Turcia şi-a manifestat interesul, dar nu în detrimentul modelului S-400, notează Reuters. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării