main logo
1083

Țurcan: Sunt un pion în jocul cuiva. Nu vor reuși să mă frângă

Suspectată de spionaj, managerul de top al companiei „Inter RAO“, Carina Țurcan, a declarat pentru prima dată după arestarea sa că a devenit „un pion în jocul cuiva”, dar că nu vor reuși să o frângă.

Țurcan: Sunt un pion în jocul cuiva. Nu vor reuși să mă frângă

De aproape o săptămână, Carina Țurcan se află în închisoarea „Lefortovo”. A trecut prin carantină, după care suspecta de spionaj a fost plasata într-o celulă cu o alta deținuta, transmite Ştiri.md cu referire la PaginadeRusia.

Carina nu se plânge de viața sa în centrul de detenție preventivă. „Nu am plângeri cu privire la condițiile de detenție, gardienii sunt respectuoși”, a declarat ea activiștilor pentru apărarea drepturilor omului.

Cu toate acestea, fiind vegetariană, Carina Țurcan suferă din cauza mâncării din închisoare. În același timp, medicii nu au permis rudelor să-i aducă complexe de vitamine. Țurcan însăși a cerut doar cărți de citit.

„Aceasta este o încercare, mă voi descurca, – spune ”spioana”. – Îmi dau seama că am devenit parte din jocul cuiva, că împotriva mea a fost pornit mecanismul, cu toate acestea, o persoană poate fi întemnițată, dar nu frântă“.

Deținuta a adăugat că nu este o persoană publică. De aceea, femeia reacționează foarte sensibil la ce scrie presa. „În mass-media au ajuns multe lucruri care par să fi fost pregătite din timp. Opinia publica este montata împotriva mea!” – susține Carina Țurcan.

Putin urmărește cazul lui Țurcan

Președintele rus Vladimir Putin primește rapoarte privind mersul investigației în cazul Carinei Țurcan, a declarat luni secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat dacă președintele a primit rapoarte privind ancheta, Peskov a raspuns: „Bineînțeles.”

Solicitat să comenteze articolele din presă potrivit cărora Țurcan este suspectata inclusiv de transmiterea României informațiilor referitoare la negocierile privind organizarea alimentării cu energie electrică a Crimeei și republicilor nerecunoscute din Donbas, Peskov a spus: „Kremlinul nu este implicat în activități de investigație.“

El a reamintit că activitățile de contrainformații din Rusia sunt conduse de FSB și alte servicii speciale.

Amintim, pe 15 iunie, Carina Țurcan, top managerul de 43 de ani al companiei de stat ruse ”Inter RAO”, a fost reținută și prin decizia unui judecător trimisă în arest preventiv la închisoarea Lefortovo din Moscova. Ea este suspectată de FSB de săvârșirea infracțiunii de spionaj. Potrivit unei surse apropiate anchetei, Țurcan „a transmis probabil Serviciului de Informații Externe al României informații cu privire la pregătirea unor importante proiecte energetice rusești în străinătate“.

Sursele adaugă că, în special, ea a avut acces la informații despre proiectul centralei nucleare din Turcia. În plus, Țurcan știa detaliile acordurilor tacite cu reprezentanții ucraineni, datorită cărora, în 2014 – 2015, energia electrica din Ucraina a fost furnizată Crimeei, anexata de Rusia.

Țurcan riscă o pedeapsa cu închisoarea de până la 20 de ani. Ea nu-și recunoaște vinovăția.

Carina Țurcan este născută în Republica Moldova. A absolvit Universitatea Internațională Independentă din Moldova și Consorțiul Spaniol de Universități IUP (MBA). Potrivit informațiilor de pe site-ul ”Inter RAO”, ea deține cetățenie rusa. De asemenea, România a confirmat că acuzata are și cetățenie română. În același timp, Țurcan ar fi renunțat la cetățenia Moldovei în anul 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării