main logo
467

Trump: Nu caut război cu Iranul, ar putea genera distrugeri nemaivăzute

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri, în cadrul unui interviu acordat NBC News, că nu îşi doreşte un război cu Iranul, însă dacă un astfel de conflict ar avea loc, atunci s-ar produce „distrugeri nemaivăzute”.

Trump: Nu caut război cu Iranul, ar putea genera distrugeri nemaivăzute

„Nu caut război, dar daca va fi un război, atunci s-ar produce distrugeri nemaivăzute. Dar nu vreau să se întâmple asta”, a declarat Trump, la o zi după ce a renunţat la un atac aerian asupra unor ţinte iraniene, ca răspuns faţă de doborârea unei drone americane, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Donald Trump a aprobat joi seara lovituri punctuale împotriva unor ţinte iraniene, cum ar fi radare şi baterii de rachete, dar s-a răzgândit în ultimul moment şi şi-a anulat ordinul înainte ca Pentagonul să-l pună în aplicare.

”Luni (n.r. Joi) ei (n.r. iranienii) au doborât o dronă care zbura în Apele internaționale (n.r. Spațiul Aerian Internațional). Eram pregatiți să răspundem noaptea trecută lovind 3 ținte diferite. Când am întrebat câți vor muri, 150 de oameni, domnule președinte, a fost răspunsul unui general. Cu 10 minute înainte de atac, am oprit (n.r. – operațiunea). Nu era un răspuns proporțional cu doborârea unei drone”, a relatat Trump pe Twitter.

”Nu mă grăbesc, armata noastră este reconstruită, nouă şi gata de acţiune, fiind de departe cea mai bună din lume″, a scris liderul american, care a adăugat că Teheranului nu i se va permite să se doteze cu arme nucleare. El a spus că în prezent Iranul este o naţiune mult slăbită.

SUA s-au retras anul trecut din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, document semnat în 2015. Washingtonul doreşte să împiedice Iranul să obţină arme nucleare şi a reintrodus sancţiuni contra Teheranului în cadrul campaniei de ″presiuni maximale″⁣ care vizează configurarea politicii externe iraniene.

După săptămâni de tensiuni crescânde în contextul unor atacuri împotriva unor tancuri petroliere în Golf, Iranul a afirmat joi că a doborât o dronă militară americană de supraveghere, sporind temerile privind o confruntare militară între doi adversari de lungă durată.

Potrivit unui înalt oficial al administraţiei americane, citat de New York Times, avioanele americane au decolat şi navele au luat poziţie de atac, pentru ca apoi ordinul venit să fie anulat, nefiind tras nici un foc de armă.

Ţintele includeau baterii de radar şi rachete iraniene, potrivit documentului, care citează înalţi oficiali ai administraţiei implicaţi sau informaţi în legătură cu deliberările. Loviturile iraniene erau programate pentru primele ore ale zilei, pentru a diminua riscurile pentru armata iraniană sau pentru civili, notează NYT.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării