main logo
416

Trump avertizează Iranul că SUA vor răspunde cu mare forţă

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni Iranul că SUA vor răspunde cu o „mare forţă” dacă Teheranul îi va ataca interesele strategice din Orientul Mijlociu.

Trump avertizează Iranul că SUA vor răspunde cu mare forţăFoto: theatlantic.com

„Cred că Iranul ar face o mare greşeală dacă fac ceva. Dacă vor face ceva, vom răspunde cu o mare forţă dar deocamdată nu avem vreun semnal că ar fi cazul”, a afirmat Trump luni seara, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

Comentariile sale vin după ce două surse guvernamentale au afirmat că Statele Unite suspectează că miliţiile şiite, care au legături cu Teheranul, au lansat o rachetă duminică în Zona Verde din Bagdad, unde se află mai multe ambasade.

Sursele, care sunt familiare cu analizele de securitate ale SUA, au afirmat că Statele Unite încă încearcă să afle despre care organizaţii ar fi vorba şi dacă a fost implicat guvernul iranian.

Duminică, Trump a avut un mesaj similar pentru Iran, pe Twitter: ”Dacă Iranul vrea să se bată, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Să nu mai ameninţe niciodată Statele Unite”.

Tensiunile între Washington şi Teheran s-au exacerbat, în contextul în care Statele Unite au anunţat desfăşurarea la Golful Persic a portavionului USS Abraham Lincoln şi unor bombardiere de tip B-52, invocând ”ameninţări” din partea Iranului.

Administraţia Trump a ordonat personalului diplomatic neesenţial să părăsească Irakul, citând ameninţări provenind de la grupări armate irakiene susţinute de Iran.

Duminică, o rachetă de tip Katiuşa a fost trasă către Zona Verde din Bagdad, unde se află sedii ale unor instituţii guvernamentale şi ambasade, inclusiv cea americană. Era neclar imediat cine se afla în spatele acestui atac.

Relaţiile americano-iraniene se află la cel mai scăzut nivel de când preşedintele Trump a decis, în urmă cu un an, să se retragă din Acordul de la Viena din 2015 vizând să limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor impuse Teheranului, şi după restabilirea sancţiunilor economice americane impuse Iranului în noiembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării