main logo
405

Trump a rupt negocierile cu talibanii, după atacurile în care au murit şi 2 români

Preşedintele american a anunţat oprirea negocierilor de pace cu talibanii, în replică la atacurile teroriste din Kabul din ultima săptămână, în care au murit şi doi români.

Trump a rupt negocierile cu talibanii, după ce au murit şi 2 români

Preşedintele Donald Trump a anunţat sâmbătă seara că pune capăt ″negocierilor de pace″⁣ purtate de un an cu talibanii pentru a contribui la încetarea a 18 ani de conflict în Afganistan, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Preşedintele Statelor Unite a dezvăluit de asemenea că iniţial urma să se întâlnească duminică la Camp David, ″separat″⁣ şi în cel mai mare ″⁣secret″⁣ cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi cu ″⁣principalii lideri talibani″⁣. “Aceştia erau în drum spre Statele Unite în această seară”, dar “am anulat imediat întâlnirea”, a precizat el pe Twitter.

″Din păcate, în încercarea de a creşte presiunea″⁣, talibanii ″⁣au recunoscut un atac la Kabul în care au fost ucişi unul dintre marii noştri soldaţi şi alte 11 persoane″⁣, a subliniat Trump, justificându-şi decizia surprinzătoare de ″⁣a opri negocierile de pace″⁣.

Atacul de joi a fost al doilea comis în câteva zile în capitala afgană, revendicat de insurgenţi în pofida ″acordului de principiu″⁣ pe care emisarul american Zalmay Khalilzad susţine că l-a încheiat în cursul discuţiilor de la Doha. Un militar român, aflat într-o misiune de patrulare, a fost ucis în cursul acestui atac.

De asemenea, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar un altul a fost grav rănit în urma atacului care a avut loc în noaptea de luni spre marți în cartierul din Kabul unde se află reprezentanţele diplomatice.

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a revenit joi la Doha, în Qatar, pentru a relua negocierile cu talibanii în vederea unui acord care să permită o retragere militară a Statelor Unite din Afganistan, notează AFP, citând un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Duminică, emisarul american a afirmat că a încheiat a noua rundă de negocieri cu talibanii la Doha, deplasându-se apoi la Kabul, unde a prezentat guvernului afgan un ‘acord de principiu’ cu aceştia.

Proiectul de acord prevede o retragere în etape: într-o primă fază, în primele 135 de zile, armata SUA ar urma să se retragă din cinci baze, iar numărul militarilor să fie redus de la 13.000-14.000 în prezent, la 8.600. Textul ar urma să includă un calendar cu diminuări ulterioare ale efectivelor, dacă vor fi întrunite condiţiile necesare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării