main logo
1179

Trocul propus ministrul ceh de Interne: 1 milion de doze de ser Sputnik

Ministrul ceh de interne, Jan Hamacek, ar fi propus Kremlinului un „troc” prin care Praga să primească 1 milion de doze din vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V, angajându-se în schimb să nu formuleze public acuzaţii la adresa Rusiei, scrie portalul de ştiri ceh Seznamzpravy.cz, citat marţi de dpa.

Trocul propus ministrul ceh de Interne: 1 milion de doze de ser SputnikFoto: Agerpres

Aceste acuzații vin pe fondul scandalului legat de serviciile secrete care a dus în ultimele două săptămâni la deteriorarea relaţiilor dintre Praga şi Moscova, informează Știri.md cu referire la Agerpres.

Potrivit portalului, propunerea în acest sens a făcut obiectul unei întâlniri la Ministerul de Interne al Republicii Cehe, la 15 aprilie, însă ar fi fost respinsă.

Două zile mai târziu, Republica Cehă a imputat unor agenţi ruşi de informaţii exploziile survenite la un depozit de muniţie din Vrbetice, în estul ţării, în 2014, acuzaţii respinse vehement de Moscova. Acuzaţiile au fost urmate de expulzarea reciprocă de diplomaţi.

La rândul său, Hamacek a respins ferm acuzaţiile relatate de portalul citat.

Articolul din Seznamzpravy „se bazează pe speculaţii şi minciuni ce nu au fost şi nu pot fi confirmate de participanţii la şedinţă”, a subliniat social-democratul în vârstă de 42 de ani, citat de Digi24.

Acesta a insistat că un astfel de schimb de tip barter nu a reprezentat niciodată subiect de negociere cu Rusia.

Social-democraţii sunt parteneri în guvernul minoritar al premierului Andrej Babis condus de formaţiunea populistă ANO, iar potrivit sondajelor de opinie realizate cu cinci luni înaintea datei prevăzute pentru următoarele alegeri legislative din Cehia partidul lui Hamacek nu va reuşi să treacă de pragul de 5 procente necesar intrării în parlament.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării