main logo
1058

Tragedia aviatică din Iran: Mii de oameni au protestat pe străzile din Teheran

Recunoaşterea de către autorităţile iraniene a faptului că avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă a scos oamenii în stradă.

Tragedia aviatică din Iran: Mii de oameni au protestat la TeheranFoto: afp.com

Mii de iranieni furioşi au protestat aseară pe străzile din Teheran şi au cerut demisia tuturor oficialilor de rang înalt care ar fi putut împiedica producerea catastrofei aviatice, în urma căreia au murit 176 de oameni, transmite Știri.md cu referie la publika.md

Protestatarii acuză autorităţile că au negat până acum orice implicare în cazul Boeingului 737 prăbuşit imediat după decolare, pentru ca această informaţie să nu umbrească înmormântarea generalului Qasem Soleimani. Deşi preşedintele american.

Donald Trump nu a comentat ieri nimic despre dezvăluirile făcute de armata iraniană, azi acesta a invadat pagina sa de Twitter cu mesaje de susţinere în adresa manifestanţilor din Teheran. Oficialul a scris că este alături de iranieni de când a devenit preşedinte şi că administraţia sa va continua să-i sprijine. Liderul de la Casa Albă a mai adăugat că urmăreşte cu atenţie protestele, că nu-şi doreşte vărsări de sânge, dar este impresionat de curajul celor care au ieşit în stradă.

Manifestanţii din Teheran au fost susţinuţi şi de comunitatea americano-iraniană din Statele Unite. Peste o mie de oameni au participat în Los Angeles la o dezbatere cu privire la evenimentele din Iran şi au cerut demisia conducerii de la Teheran.

Între timp, preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski a avut o discuţie la telefon cu omologul său iranian, Hassan Rohani. Liderul de la Teheran şi-a cerut scuze pentru cele întâmplate şi a promis că trupurile victimelor vor fi repatriate săptămâna viitoare.

"Dragi ucraineni, în aceste zile dificile pentru noi, vreau să vă spun că trupurile victimelor vor fi aduse acasă, la rudele lor", a menţionat Zelenski.

Chiar dacă autorităţile iraniene au recunoscut că au doborât avionul companiei Ukrainian International Airlines, liderii ţărilor din întreaga lume vor ca investigaţiile să fie duse până la capăt.

"Iranul a confirmat faptul că a doborât avionul în mod neintenţionat. Fapta lor este extrem de gravă. Canada, dar şi întreaga lume are încă foarte multe întrebări, întrebări la care aşteptăm răspunsuri", a declarat Justin Trudeau, premierul Canadei.

"Este bine că cei responsabili au fost identificaţi. Cred că acum va fi făcut totul pentru ţările ale căror cetăţeni au avut de suferit să găsească o soluţie, să participe la investigaţii şi să stabilească ce consecinţe vor avea de înfruntat cei vinovaţi", a precizat cancelarul Germaniei.

Avionul care efectua cursa Teheran - Kiev s-a prăbușit în data de 8 ianuarie la două minute după decolare. Toţi cei 176 de oameni care se aflau la bord au murit. Victimele proveneau din şapte ţări, dar majoritatea erau iranieni şi canadieni.

După trei zile în care susţineau că aparatul de zbor ar fi avut probleme la motor, autorităţile din Iran au recunoscut că au doborât Boeingul 737 cu o rachetă de tip sol-aer. De parcă nu ar fi suficiente acuzaţiile aduse acum Teheranului de comunitatea internaţională, regimul iranian este pe cale de a fi implicat într-un nou scandal diplomatic.

Ieri, ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Dominic Raab, a fost reţinut pentru scurt timp. Se presupune că totul s-ar fi întâmplat în timpul manifestaţiilor din capitala Iranului. Ministrul de Externe de la Londra susţine că gestul autorităţilor de la Teheran este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării