main logo
735

Topul celor mai mari paradisuri fiscale din lume. Țările în care populația nu plătește taxe

Sunt unele țări în lume în care populația nu plătește impozit pe venit. Iar taxele pentru companii sunt atât de mici, încât cei mai mulți giganți ai lumii își deschid birouri aici, pentru a evita plata impozitelor în țările de origine.

Topul țărilor în care populația nu plătește taxe

De-a lungul timpului, și mai ales după declanșarea crizei financiare mondiale din 2008, nu puține au fost scandalurile care au avut în centru paradisurile fiscale și modul în care ajută ele companiile să evite plata taxelor în țările de origine și în cele în care activează, transmite Știri.md cu referire la Incont.ro.

În cele mai recente au fost implicate țări precum Panama, Malta, Luxembourg și, mai nou, Irlanda, care, printr-un sistem de taxare extrem de avantajos, ar fi ajutat compania americană Apple să nu plătească taxe mari pentru activitatea din Europa.

Paradisurile fiscale nu sunt ilegale. Și atât timp cât ele există, companiile se vor folosi de ele. Temerile pe care le ridică aceste sisteme de taxare foarte avantajoase și care respectă secretul bancar sunt legate de posibilitatea de a ascunde bani murdari, obținuți din droguri, trafic de arme și alte actIvItăți ilegale.

Pe lângă regimurile de taxare foarte avantajoase pentru companii, în aceste țări populația nu plătește taxe pe venituri. Și tot aici trăiesc unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii.

Potrivit unei analize prezentate de MarketWatch, în cele mai mari 10 paradisuri fiscale, populația nu plătește impozit pe venit. Iar PIB-ul per capita depășește lejer zeci de mii de dolari.

Locuitorii din Bermude par a fi cei mai fericiți, în condițiile în care au un PIB per capita care depășește 90.000 de dolari. Taxele vamale mari și costul ridicat al vieții mai estompează, însă, din această bunăstare.

Multe dintre țările aflate în top 10 provin din Orientul Mijlociu, în care guvernele nu percep taxe pe veniturile pouatiei, statele finanțându-se din taxele impuse pe resursele de petrol.

Top 10 tari cu taxe zero pe venituri si PIB-ul per capita:

Pentru a convinge companiile gigant să plătească taxe în țările europene în care activează și nu în paradisuri fiscale, UE a creat, în 2017, o listă cu aceste țări, în urma unei analize aprofundate a punerii în aplicare a angajamentelor asumate de jurisdicţiile ţărilor terţe implicate în acest proces.

Vineri, miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene au decis să scoată Aruba, Barbados şi Bermuda de pe lista neagră a paradisurilor fiscale adoptată de Uniunea Europeană, informează Reuters.

Barbados şi-a asumat angajamente la un nivel politic înalt de a răspunde preocupărilor exprimate de UE legate de înlocuirea regimurilor preferenţiale dăunătoare din Barbados printr-o măsură cu efect echivalent, pe când Aruba şi Bermuda şi-au pus deja în aplicare angajamentele. Bermuda îşi menţine totodată angajamentul de a răspunde preocupărilor exprimate de UE în domeniul fondurilor de plasament colectiv.

Ca urmare a deciziei de vineri, 12 jurisdicţii rămân pe lista jurisdicţiilor necooperante: Samoa Americană, Belize, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad şi Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane şi Vanuatu.

Experţii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un număr de 92 de jurisdicţii din întreaga lume pentru ca în luna decembrie 2017 miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene să anunţe că au adoptat o listă neagră a paradisurilor fiscale, care atunci cuprindea 17 jurisdicţii din afara UE care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate.

Lucrările privind lista UE a jurisdicţiilor necooperante constituie un proces dinamic. Consiliul UE va continua să revizuiască şi să actualizeze periodic lista în cursul anului 2019 şi a solicitat deja un proces mai stabil începând din 2020 (două actualizări pe an).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării