main logo
875

The Sun: Rusia a trimis militari din fostul GRU în estul Libiei

Rusia a detașat mai mulți militari din forțele speciale și personal din direcția principală a Statului Major (fost GRU) în estul Libiei, anunță publicația The Sun, citând surse anonime din guvernul britanic.

The Sun: Rusia a trimis militari din fostul GRU în estul LibieiRusia a trimis militari din fostul GRU în Libia

Potrivit ziarului, militarii ruși antrenează soldații din armata feldmareșalului Khalifa Haftar, căruia Moscova îi furnizează și arme grele. În Libia, Rusia a creat deja două baze militare pe coasta de nord-est a țării - în orașele Tobruk și Benghazi. Ambele baze au fost deschise sub paravanul unei companii militare private Wagner, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Surse apropiate de Ministerul rus al Apărării au confirmat pentru RBK prezența armatei ruse în Libia. Contingentul rus din țara nord-africană este reprezentat, printre altele, de unități de asalt de elită care au fost transferate, în ultimele luni, în estul Libiei din regiunea Moscovei. Sursele RBK au indicat că aliatul Rusiei în Libia este armata națională a țării condusă de feldmareșalul Khalifa Haftar.

Potrivit The Sun, prim-ministrul britanic Theresa May a fost anunțată cu privire la presupusa activitate a Rusiei în Libia cu o zi înainte. Dacă Moscova câștigă controlul asupra coastei nordice a țării, aceasta va putea controla intensitatea fluxurilor de migranți din Africa spre Europa, a declarat pentru publicație un oficial britanic. "Pericolul constă în faptul că suntem extrem de vulnerabili la fluxurile de migrație și față de șocurile petroliere, care depind de situația din Libia", a avertizat oficialul britanic.

Șeful comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, Tom Tugendhat, a numit activitatea Moscovei drept "alarmantă", dar "așteptată". "Ei (rușii) vor încerca, fără îndoială, să folosească controlul asupra rutelor de migrație din Africa în scopuri politice", a spus Tugendhat. În seara zilei de 8 octombrie, mai mulți deputați influenți au cerut premierului May să ia măsuri urgente pentru a "contracara amenințarea Rusiei" în Libia, scrie The Sun.

"Nu putem ignora acest lucru", a declarat deputatul britanic și vicepreședintele partidului conservator de guvernământ, James Cleverley.

După debarcarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia nu are un guvern viabil. În partea de vest, puterea este în mâinile consiliului prezidențial și a guvernului de consens național (PNS) din Tripoli, format în primăvara anului 2016, pe baza acordului Shiratskogo, cu sprijinul Consiliului de Securitate al ONU.

Estul și o parte din sudul țării este controlat de Camera Reprezentanților, aleasă în 2014, cunoscută sub numele de "guvernul din Tobruk". Parlamentul din Tobruk este susținut de armata națională a Libiei, condusă de feldmareșalul Khalifa Haftar. În februarie 2018, Haftar s-a adresat Rusiei pentru asistență militară.

În plus față de cele două guverne, în Libia există și așa-numitele miliții regionale. Sud-vestul și unele așezări din sud sunt controlate de minorități naționale, în special tuaregi, tuba ș.a.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării