main logo
580

Teritoriul care a refuzat prin referendum să-și declare independența

Noua Caledonie, teritoriu francez din Pacificul de Sud, nu vrea independența de Franța. 57% dintre persoanele care au participat la referendum au votat împotrivă.

Teritoriul care a refuzat prin referendum să-și declare independența

Au fost numărate 95% din buletinele de vot.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a luat act duminică de victoria taberei 'Nu' faţă de independenţa Noii Caledonii,  subliniind că aceasta este un 'semn de încredere' faţă de Republica franceză, notează AFP şi Reuters, transmite Ştiri.md cu referire la Tvr.ro.

Potrivit rezultatelor oficiale parţiale, după numărarea a 95% din buletinele de vot, o majoritate de 56,8% dintre alegătorii din Noua Caledonie, a votat împotriva independenţei la referendumul la care s-a înregistrat o participare de circa 80%.

"Alegătorii au putut să aleagă suveran, în cunoştinţă de cauză, relaţia dintre Noua Caledonie şi Franţa. Ei s-au pronunţat astăzi, în majoritate, pentru ca Noua Caledonie să rămână franceză", a declarat Macron în cadrul unei scurte alocuţiuni televizate.

Consultarea populară a fost așteptată de multă vreme și încheie o campanie în favoarea divorțului de Paris de 30 de ani.

Economia locală depinde de subvenția anuală franceză de un miliard trei sute de milioane de euro, dar și de depozitele de nichel, 25% din rezervele mondiale, și de turism.

Și Franța vrea menținerea status quo-ului pentru a păstra o prezență militară în Pacific.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării