main logo
753

Teoriile conspiraţiei care învăluie moartea miliardarului Jeffrey Epstein

La doar câteva ore după ce miliardarul american acuzat de trafic de minori, Jeffrey Epstein, a fost găsit decedat în celula sa, sâmbătă, teorii nefondate legate de moartea sa au început să circule în mediul online şi să aibă din ce în ce mai mulţi adepţi.

Teoriile conspiraţiei care învăluie moartea miliardarului EpsteinFoto: AFP

Epstein, care trebuia să fie judecat pentru trafic de persoane şi cospiraţie, s-a sinucis în celula sa din New York, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

El fusese acuzat de conducerea unei „reţele vaste” de exploatare sexuală a unor fete minore şi a pledat nevinovat la acuzaţiile care i se aduc, luna trecută.   Bărbatul de 66 de ani era cunoscut pentru relaţiile sale cu oameni influenţi. 

Preşedintele Donald Trump, fostul preşedinte Bill Clinton şi Prinţul Andrew din Marea Britanie aveau legături cu Epstein. Unii dintre asociaţii săi puternici au fost implicaţi în acuzaţii, lucru care a servit la alimentarea teoriilor conspiraţiei şi dezinformării.   Multe zvonuri s-au concentrat pe ceea ce anumiţi politicieni ar fi ştiut despre presupusele infracţiuni ale lui Epstei şi dacă unii dintre ei l-ar fi vrut mort. 

Nu există niciun fel de dovadă care să sugereze că ar exista o astfel de implicare. Şi totuşi, hashtag-ul #EpsteinMurder (în traducere, uciderea/asasinarea lui Epstein) a fost popular pe reţelele de socializare, sâmbătă, potrivit BBC.   

Imagini şi mesaje haioase – care sugerau de la o sinucidere înscenată la un asasinat orchestrat – au fost distribuite de mii de ori. Facebook, Twitter şi YouTube s-au umplut de teorii ale conspiraţiei legate de ceea ce s-ar fi întâmplat cu adevărat cu bancherul.   Aceste speculaţii nu s-au limitat doar la o minoritate marginală, dimpotrivă. 

Politicieni şi jurnalişti importanţi au alimentat speculaţiile la un moment în care informaţiile publice erau puţine. Prezentatorul MSNBC, Joe Scarborough a scris pe Twitter: „Un tip care avea informaţii care ar fi putut distruge vieţile unor oameni bogaţi şi influenţi ajunge mort în celula sa. Cât de previzibil...rusesc”.     

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a spus că este „mult prea convenabil” că Epstein nu-i mai poate incrimina şi pe alţii.   

„Ceea ce noi toţi vrem să ştii este ce ştia el?”, le-a spus oficialul reporterilor. „Câţi alţi milionari şi miliardari au luat parte la activităţile ilegale în care el era implicat?”   

Asemenea întrebări au făcut aluzii, fără dovezi, la o conspiraţie malefică şi au alimentat din plin speculaţiile febrile din social media.   

Alte zvonuri s-au centrat pe felul cum un bărbat care a fost găsit aproape inconştient şi cu răni la gât cu doar câteva săptămâni în urmă ar fi putut să-şi ia propria viaţă. Informaţiile iniţiale au spus că Epstein era pus sub observaţie pentru tentativă de suicid după acel incident din iulie, lucru care i-a determinat pe mai mulţi să se întrebe cum ar fi putut să moară, fiind monitorizat atât de îndeaproape.   

 „Ce înseamnă cuvântul observaţie din sintagma pus sub observaţie pentru suicid?”, a scris pe Twitter avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani. „Cine observa?” Ulterior, acesta a precizat că este „de neconceput” ca Epstein să-şi fi luat singur viaţa în asemenea circumstanţe.  

Însă oficialii închisorii au transmis că, de fapt, Epstein nu mai era sub observaţie. Teoriile conspiraţiei au început apoi să se concentreze pe motivul pentru care această decizie a fost luată, în loc de felul în care a reuşit să se sinucidă.   Speculaţiile de sâmbătă au început să se schimbe odată cu apariţia unor detalii concrete, care au fost date de autorităţi.   

Şi alte hashtaguri au circulat pe reţelele de socializare în weekend, care sugerau implicarea lui Clinton sau al lui Trump în moartea lui Epstein: #ClintonBodyCount şi #TrumpBodyCount.   Primul a fost folosit în special de conservatori, pentru a sugera că fostul „prim cuplu” Bill şi Hillary Clinton era implicat în decesul lui Epstein. 

Cel din urmă, previzibil, a fost folosit de către liberalii care au speculat că Trump ar fi fost cumva implicat. Niciuna dintre părţi nu are vreo dovadă care să susţină afirmaţiile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării