165
0
Temerile care există în ajun de alegerile din Parlamentul European
165
0

O preocupare majoră a politicienilor în campania pentru europarlamentare este ascensiunea mișcărilor extremiste, naționaliste și eurosceptice.

Aflate în adormire la începutul anilor 2000, acestea au revenit în forță odată cu apariția crizelor din Uniunea Europeană și se sprijină mai mult ca niciodată pe generația tânără, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.

Zeci de partide xenofobe și izolaționiste militează, surprinzător animate de tineri.

Dris van Langehove este unul dintre aceștia. Un belgian născut în 1993, care a studiat științele și a înființat mișcarea Schild en Vrinden, Scutul și prietenii. Această mișcare, cu puternice accente naționalist flamande, l-a propulsat pe tânărul de 26 de ani pe lista de candidați a partidului extremist flamand Vlaams Belang.

„Ce încercăm noi să facem este să ne asigurăm că există un viitor pentru naţiunea flamandă. Pentru identitatea noastră, pentru moştenirea pe care o lăsăm, pentru cultură”, spune Dris van Langenhove, candidat Vlaams Belang.

Și în Franța, semințele sădite de familia Le Pen dau roade. Lista adunării naționale condusă de Marine Le pen este deschisă de tânărul de 23 de ani Jordan Bardella. Tema principală de preocupare a acestor politicieni de extremă dreapta este pierderea valorilor naționale și spirituale sub amenințarea migranților musulmani.

„Cred că trebuie să facem orice, cu excepţia actelor violente sau agresive, ca să îi determinăm pe europeni să înţeleaga ororile care se întâmplă, schimbarea popoarelor şi a civilizaţiei”, crede Renaud Camus, politolog de extrema dreapta.

La mai puțin de două săptămâni până la alegerile europene se estimează că forțele eurosceptice vor ocupa o treime din plenul Parlamentului European.

Citește și
article image
Sandu, în Parlamentul European: Ne dorim să nu existe...
2
500
article image
PE cere Rusiei să-i elibereze pe toţi ucrainenii reținuți...
0
182
article image
Băsescu: Dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va...
3
602
article image
DW: A crescut ponderea femeilor în noul Parlament European
0
79