main logo
512

Țara unde cel puţin 29 de copii au murit, în două luni, din cauza frigului

Cel puţin 29 de copii au murit, în două luni, din cauza frigului iernii, în Siria, în timp ce familii fugeau din ultima redută a grupării Statul Islamic (SI), devastată de lupte în estul ţării, a anunţat joi ONU, relatează AFP.

Țara unde cel puţin 29 de copii au murit din cauza frigului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a declarat ”extrem de îngrijorată” de o ”situaţie umanitară care se deteriorează”, în tabăra de deplasaţi Al-Hol, în nord-estul Siriei, unde sunt transferaţi, de mai multe luni, civili care fug din calea confruntărilor armate contra SI, în provincia Deir Ezzor, transmite Ştiri.md cu referire la stirileprotv.ro

„Moartea a cel puţin 29 de copii şi nou-născuţi a fost raportată în aceste ultime opt săptămâni, în principal de hipotermie, în timp ce veneau în tabără sau la puţin timp după ce au sosit”, a precizat OMS într-un comunicat.

În două luni, „aproximativ 23.000 de persoane, în principal femei şi copii care fug de ostilităţile din Deir Ezzor”, au sosit în tabără, adaugă ea.

Cu susţinerea unei coaliţii internaţionale conduse de Washington, combatanţi kurzi şi arabi ai Forţelor Democratice Siriene (FDS) au lansat, în septembrie, o ofensivă contra ultimului bastion SI în estul ţării.

Ele au cucerit imsensa majoriate a sectorului, împingându-i pe jihadişti în ultimele tranşee. În ultimele săptămâni, mii de persoane au fugit din calea ostilităţilor.

„Mulţi dintre ei merg sau călătoresc în camioane fără acoperiş, timp de mai multe zile, în frigul muşcător al iernii”, subliniază OMS.

Organizaţia aminteşte că aceste persoane este necesar să aştepte mai multe ore, sub cerul liber, în sectoare deşertice, în timp ce FDS procedează la verificări de identitate, percheziţii şi interogatorii extinse, cu scopul de a identifica eventuali jihadişti.

„Situaţia în tabăra (de la Al-Hol) este critică. Populaţia sa s-a triplat (de la 10.000 la aproape 33.000 de persoane) în mai puţin de două luni”, avertizează OMS.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării