main logo
879

Țara cu cel mai ieftin Internet mobil. De ce prețul e atât de mic

Internet în India, martie 2019: prețurile pentru utilizarea datelor mobile au avut o nouă scădere. Potrivit unui raport BBC, țara are cele mai scăzute prețuri pentru internet mobil în bandă largă din lume.

Țara cu cel mai ieftin Internet mobil. De ce prețul e atât de mic

Tehnologul și scriitorul Prasanto K Roy explică, într-o analiză publicată de BBC News, cum s-a întâmplat acest lucru, transmite Ştiri.md cu referire la playtech.ro.

Raportul BBC citează un site britanic de comparare a prețurilor. Potrivit acestuia, 1 GB de date mobile costă 0,26 dolari în India (0,20 GBP), comparativ cu 12,37 dolari în SUA, 6,66 dolari în Marea Britanie și o medie globală de 8,53 dolari .

Dar mulți utilizatori indieni au spus că plătesc, de fapt, mai puțin de 0,10 USD pe GB. Și clienții din SUA și Marea Britanie au spus că, uneori, pot găsi oferte și că plătesc mai puțin decât prezintă raportul într-o manieră generală.

Indiferent de costul real, cert este că datele mobile din India sunt de multe ori mai ieftine decât în alte părți.

Această situație s-ar putea să nu dureze: prețurile scăzute ale Indiei ar putea reprezenta doar o fază tranzitorie, pentru că operatorii mari au luptat pentru noi clienți.

Sourav Sen, consultant la o firmă de investiții din Londra, a declarat că plătește prețul a trei-patru cești de cafea pe lună, sau 13 dolari pentru serviciul său mobil. Acesta include voce și texte nelimitate în Marea Britanie, cu roamingul UE pentru voce și până la 3 GB de date.

Nu are nevoie de mai mult, din cauza WiFi-ului gratuit de pretutindeni. De asemenea, Sourav Sen subliniază că, în momentul în care se află în India, în vizită, cu abonament din Regatul Unit, îi sunt oferite date de aproape 6,62 USD pe megabyte (MB), ceea ce reprezintă o sumă uluitoare de 6.779 USD pe GB – și de aproximativ 70.000 de ori mai mult decât plătesc datele locale.

La Gurgaon, o suburbie a capitalei indiene Delhi, Ramnath Mandal, angajat ca șofer, plătește mai puțin de 3 dolari pe lună pentru apeluri gratuite nelimitate. Astfel, obține 42GB de date 4G, pe care le folosește pentru vizionarea videoclipurilor și pentru apelurile prin WhatsApp către familia și prietenii săi din statul Bihar.

Acest lucru înseamă că trebuie să plătească 6 cenți pentru un GB, de 70 de ori mai puțin decât costul pe care Sourav Sen îl achită pentru datele 4G de la Londra.

Furnizorul de servicii al Ramnath Mandal este Reliance Jio, un operator de telecomunicații care a șocat piața indiană cu date mobile ieftine și de mare viteză, inclusiv cu apeluri gratuite.

Jio a lansat în septembrie 2016 o ofertă agresivă de încercare gratuită a serviciilor sale și a ridicat la 100 de milioane numărul de clienți în India în doar șase luni.

În toamna lui 2018, și postul de televiziune CNN dedica un reportaj evoluției serviciilor de internet în India, cu o „excursie” în zonele cu și fără acoperire.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării