main logo
476

Țara care va avea 6 ex-premieri în noul Parlament European

Şase foşti premieri ai Poloniei vor face parte din noul Parlament European, printre care Beata Szydło, care în alegerile europene din 26 mai a obţinut 524.951 de voturi, mai multe decât orice polonez care a candidat vreodată în acest tip de scrutin.

Țara care va avea 6 ex-premieri în noul Parlament EuropeanFoto: gettyimages.com

Un alt fost prim-ministru polonez care a obţinut un mandat de eurodeputat este Jerzy Buzek, fost preşedinte al Parlamentului European în perioada 2009-2012, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Pe lista foştilor şefi ai guvernului polonez aleşi duminică membri ai Parlamentului European se mai află Ewa Kopacz, Włodzimierz Cimoszewicz, Marek Belka şi Leszek Miller.

De asemenea, mai mulţi actuali membri ai guvernului de la Varşovia se află printre noii eurodeputaţi polonezi.

Unul dintre cei 52 de eurodeputaţi polonezi desemnaţi duminică, Dominik Tarczyński, îşi va prelua mandatul numai după ce Regatul Unit va fi părăsit Uniunea Europeană, a anunţat postul public de televiziune polonez TVP.

Prezenţa la vot în scrutinul din 26 mai din Polonia a fost de 45,68%, o rată-record pentru această țară.

Partidul naţionalist-conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a câştigat scrutinul europarlamentar cu 42,4% din voturi, obţinând cel mai bun rezultat al său de până acum, ceea ce îl face favorit la alegerile generale. 

Coaliţia Europeană, un amalgam de partide cu ideologii diferite, condusă de forţa de centru-dreapta Platforma Civică, creată pentru a contracara Partidul Lege şi Justiţie la aceste alegeri, a obţinut în jur de 39% din sufragii.

Polonia face parte din Uniunea Europeană din 2004, iar actualul președinte al Consiliului European, care va trebui înlocuit în funcție până la sfârșitul anului, este polonezul Donald Tusk.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării