main logo
1126

Svetlana Tihanovskaia îşi îndeamnă ţara să rupă legăturile cu Moscova

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, aflată miercuri la Washington, şi-a îndemnat ţara să rupă relaţiile cu vecina ei "colonialistă", Rusia, transmite AFP.

Svetlana Tihanovskaia îşi îndeamnă ţara să rupă legăturile cu Moscova

"Este timpul să ne opunem amestecului Rusiei în afacerile interne ale Belarusului", a pledat ea la o conferinţă de presă în Congresul american, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Moscova "susţine regimul ilegitim" şi "desfăşoară acţiuni colonialiste", a acuzat opozanta în vârstă de 40 de ani, care a candidat la preşedinţie în 2020 împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de trei decenii.

Obligată să trăiască în exil, Svetlana Tihanovskaia a devenit simbolul forţelor democratice din Belarus şi inamicul unui regim ale cărui abuzuri brutale le denunţă neobosit.

De la Washington, ea le-a cerut compatrioţilor să rupă "relaţiile strânse cu agresorul rus". "Agresorul militar ne foloseşte în mod liber teritoriul, spaţiul aerian pentru a ataca şi a ameninţa Ucraina", a declarat ea, solicitând armatei ruse "să se retragă complet din Belarus".

La începutul lunii martie, un tribunal din Belarus a condamnat-o în absenţă la 15 ani de închisoare, într-un context de represiune acerbă orchestrată de regimul Lukaşenko.

Conferinţa de presă la care a participat a fost organizată de doi senatori care conduc un grup parlamentar ce sprijină opoziţia din Belarus.

"Domnul Lukaşenko a permis ca teritoriul suveran al Belarusului să fie folosit pentru a promova proiectul expansionist al domnului Putin şi a facilita atacurile nejustificate împotriva Ucrainei", a denunţat Jeanne Shaheen, senatoare de New Hampshire. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării