main logo
615

Sute de români, blocaţi pe o insulă cuprinsă de incendii în Grecia

Situaţie dramatică în insula Samothraki din nordul Greciei, unde 1.500 de turişti sunt blocaţi.

Sute de români, blocaţi pe o insulă cuprinsă de incendii în Grecia

Sute de români sunt printre cei 1.500 de turişti blocaţi pe insula Samothraki, din nordul Greciei, după ce feriboturile care asigurau transportul pe continent nu au mai circulat. 

Presa greacă scrie că explicaţia oficială este aceea că navele nu au putut ieşi în larg din cauza condiiţilor meteo, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Armatorii dau însă asigurări că miercuri, cursele de feribot vor fi reluate, iar de joi se va ajunge la 3 curse pe zi, scriu ziarele elene.

Pe insulă au izbucnit şi incendii de vegetaţie, care iau amploare. Focul nu ameninţă momentan zonele locuite, dar există temerea că vâlvătaia ar putea să se răspândească din cauza vântului puternic. Unul dintre incendii s-a declanşat chiar în apropierea portului.

Autorităţile locale încearcă să ţină sub control incendiile cu mijloacele disponibile pe insulă  dat fiind că, în lipsa curselor spre continent, nu au cum să primească întăriri. 

Pe Samothraki există doar 5 autospeciale şi o autocisternă de pompieri în acest moment, astfel că autorităţile cer ajutorul localnicilor care au maşini şi tractoare.

Potrivit news.ro, turiştii aflaţi pe insulă se plâng că au rămas fără bani, fără mâncare sau cazare.. Primăria a permis unor turişti să doarmă în clădiri ale municipalităţii.

O româncă blocată pe insulă acuză oficialii greci că au dat informaţii contradictorii: „Problema ţine, de fapt, de mai multe zile şi am aflat puţin câte puţin în ultimele noastre zile de vacanţă. Ne-am chinuit să căutam cazări, bineînţeles că totul era complet full, oamenii s-au culcat pe jos, pe izoprene, în vânt, prin maşini, care cum a putut. Continuăm să fim ademeniţi cu câte un feribot imaginar care ba vine, ba nu vine, astfel încât nu putem nici să ne facem vreun plan. Nimeni nu pare să depună vreun efort activ să rezolve situaţia”.

Problemele au început acum o săptămână, când feribotul SAOS 2 s-a stricat. Singura legătură cu restul continentului a rămas un vapor care putea transporta doar pasageri nu şi maşini. Vineri, autorităţile elene au anunţat că au găsit o altă navă, Azores Express, care poate transporta şi vehicule şi care urma să înceapă activitatea de sâmbătă. Dar la prima cursă nu a putut ajunge la destinaţie din cauza vremii, iar apoi s-a defectat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării