main logo
240

Summitul pentru deblocarea situaţiei din estul Ucrainei, la Paris

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va reuni la 9 decembrie la Paris cu omologii săi din Rusia şi Ucraina, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski, precum şi cu cancelarul german Angela Merkel.

Summitul pentru deblocarea situaţiei din estul Ucrainei, la Paris

Ei se vor reuni în cadrul unui summit în aşa-numitul format "Normandia" (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) asupra conflictului din estul Ucrainei, a anunţat preşedinţia franceză, subliniind "progrese majore", transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Summitul în formatul "Normandia" vizează rezolvarea conflictului din Donbas între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi, în condiţiile în care Kievul şi Occidentul acuză Rusia de susţinerea acestora din urmă, ceea ce Moscova neagă, în pofida evidenţelor.

"El se va ţine în timp ce progrese majore au intervenit din vară în negocieri, care au permis în special dezangajarea trupelor în mai multe zone tensionate, şi va permite deschiderea unei noi secvenţe de aplicare a acordurilor de la Minsk", a precizat preşedinţia franceză.

Perspectiva unui nou summit în patru asupra Ucrainei fusese evocată în cursul întâlnirii lui Emmanuel Macron cu Vladimir Putin în 19 august la Bregancon, în sud-estul Franţei, iar apoi în cursul reuniunii G7 la Biarritz (sud-vest).

Preşedintele francez, care doreşte o apropiere a Uniunii Europene de Moscova, estimează că astfel UE şi Rusia sunt capabile să rezolve împreună problemele continentului, în plină dezbatere asupra rolului NATO.

Un astfel de summit în patru asupra Ucrainei, la nivelul şefilor de stat, a avut loc pentru prima oară la 6 iunie 2014 la castelul din Benouville, în Normandia (nord-vestul Franţei), iar miniştrii şi diplomaţii se reunesc cu regularitate. 

Ultimul summit al şefilor de stat şi de guvern în acest format a avut loc la Berlin pe 19 octombrie 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării