main logo
3794

Summitul NATO: Apeluri la retragerea trupelor ruse din R. Moldova

Declarația finală a Summitului NATO menționează că regiunea Mării Negre este de importanță strategică pentru Alianță și precizează că aceasta va monitoriza în continuare evoluțiile din regiune, axându-se pe amenințările de securitate. În ceea ce privește Republica Moldova, aliații fac apel la Rusia „să retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără consimțământul lor”.

Summitul NATO: Apeluri la retragerea trupelor ruse din R. MoldovaFoto: CNN

Regiunea Mării Negre este menționată în declarația finală alături de cea a Balcanilor de Vest, aliații afirmând că „rămânem puternic angajați pentru securitatea și stabilitatea lor”, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

„Vom continua să dezvoltăm dialogul politic și cooperarea cu Balcanii de Vest pentru a susține reformele, pacea regională și securitatea, și a contracara influențele maligne, inclusiv dezinformarea, amenințările hibride și cibernetice din partea unor actori statali și nestatali”, menționează liderii aliați în textul adoptat privind această regiune.

„Rămânem dedicați față de angajamentul continuu al NATO în Balcanii de Vest, inclusiv prin intermediul forței NATO din Kosovo (KFOR)”, se mai precizează în textul citat.

În ceea ce privește regiunea Mării Negre, liderii aliați își reafirmă „sprijinul continuat pentru eforturile aliaților regionali îndreptate către susținerea securității, siguranței, stabilității și libertății navigației în regiunea Mării Negre, inclusiv, dacă este potrivit, prin intermediul Convenției de la Montreux din 1936”.

De asemenea, liderii aliați „salută activarea de către trei aliați de la Marea Neagră a Black Sea Mine Countermeasures Task Group”. Inițiativa este una comună a Turciei, României și Bulgariei și a fost lansată în ianuarie acest an, în urma semnării unui Acord trilateral la Istanbul.

„Vom monitoriza și evalua în continuare evoluțiile în regiune și vom mări gradul de conștientizare al circumstanțelor, cu o concentrare specială pe amenințările la securitatea noastră și la potențialele oportunități pentru o cooperare mai strânsă cu partenerii din regiune, dacă va fi potrivit. NATO susține aspirațiile euroatlantice ale țărilor interesate din această regiune”, mai precizează declarația finală.

În același timp, sprijinul pentru Republica Moldova este menționat la un punct referitor la importanța parteneriatelor NATO în asigurarea „unei abordări de securitate la 360 de grade”.

În acest context, susțin aliații, „salutăm eforturile Moldovei de a continua reformele democratice și progresele sale, cum este și cazul Bosniei și Herțegovinei, cu integrarea europeană, și suntem dedicați sprijinirii capabilităților lor de securitate și apărare și dezvoltării capacității lor de a contracara amenințări hibride”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării