main logo
3257

Summitul G7: Joe Biden merge înarmat cu noi anunțuri în favoarea Ucrainei

Joe Biden pleacă miercuri la summitul G7 din Italia, înarmat cu noi anunțuri în favoarea Ucrainei, pentru a-i arăta președintelui rus Vladimir Putin că „timpul nu este de partea lui”, a afirmat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Summitul G7: Biden merge înarmat cu noi anunțuri în favoarea UcraineiFoto: CNN

El a precizat că președintele american și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, vor avea joi o reuniune bilaterală urmată de o conferință de presă comună, în luxoasa stațiune de pe litoral Borgo Egnazia, din Apulia (sud), transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a promis în special „anunțuri” vizând „deblocarea valorii activelor suverane ruse înghețate”, un subiect care nu a făcut întotdeauna consens printre țările membre ale „Grupului celor 7”. 

„Va exista unanimitate la G7 când va fi vorba de a acționa pentru a folosi aceste active înghețate cu scopul de a ajuta Ucraina să se reconstruiască”, a spus el. 

Statele Unite vor să acorde Ucrainei împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari garantate de dobânda la cele 300 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse înghețate de Uniunea Europeană și țările G7. 

Summitul va fi, de asemenea, o oportunitate de a anunța „noi sancțiuni și măsuri de limitare a exporturilor”, care vor viza „entități și rețelele care ajută Rusia să obțină ceea ce are nevoie pentru războiul său” împotriva Ucrainei, a adăugat purtătorul de cuvânt. 

„G7 este mai unit” ca niciodată în jurul „valorilor comune”, a asigurat John Kirby, în timp ce acest summit se ține la scurt timp după alegerile europene la care extrema dreaptă a înregistrat o ascensiune. 

Potrivit acestuia, membrii G7 vor discuta și despre „sprijinul Chinei pentru complexul militar-industrial rus”, precum și despre politicile comerciale neloiale ale Beijingului. 

În fața enormelor investiții chineze în țările în curs de dezvoltare, Joe Biden intenționează să promoveze din nou o inițiativă numită „Parteneriat global pentru infrastructură”, menită să propună finanțare națiunilor emergente fără a le sufoca sub datorii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării