main logo
2034

Sumele cetățenilor români din Italia: Câți bani fac și câți trimit acasă

Tocmai s-a publicat raportul anual cu privire la economia migrației, un document care ne ajută să înțelegem mai bine câți bani generează românii din Italia și ce se întâmplă cu ei.

Sumele cetățenilor români din Italia: Câți bani fac și câți trimit acasăFoto: transferwise.com

Italia a devenit o țără de emigranți, iar popoarele care au ajuns să-și transforme peninsula într-o nouă casă sunt foarte multe. Ca referință, aproximativ 9% din produsul intern brut al țării provine din munca stranierilor, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro

Din totalul lor, aproximativ 23% sunt de origine română. În mod previzibil, impactul lor fiscal asupra dezvoltării economie al italiei este semnificativ.

Datele publicate de Hotnews confirmă că, printre străini, românii aduc cea mai valoroasă contribuţie la sistemul economic italian. 600.000 de români cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani lucrează şi plătesc, an de an, taxe şi impozite în Italia. Pe locul 2, la mare distanţă, urmează străinii care provin din Albania (170.000 de contribuabili) şi China (152.000 de contribuabili). 

Astfel, luând în calcul declaraţiile de venit depuse în 2018, studiul citat estimează că, în 2017, românii au înregistrat venituri de 6,51 miliarde de euro.

Venitul mediu al unui român care lucrează legal în Italia, conform declarațiilor fiscale, este de aproximativ 11.000 de euro, mai mic decât cei 14.000 ai albanezilor și 12.200 ai marocanilor. Numărul românilor care muncesc acolo este fabulos, dar o fac pe bani mai puțini decât media tuturor celorlalte nații, 13.600 de euro. Sunt șanse mari și ca sumele să fie incorecte, în contextul în care se fac ore suplimentare care nu sunt declarate sau se lucrează foarte mult la negru.

În 2018, fiind atât de numeroși, românii au adus o contribuție importantă la sistemul italian de asistență socială. Este vorba de aproximativ 0,75 miliarde de euro. 

“Contribuţia cetăţenilor români la sistemul economic italian este foarte importantă. Românii reprezintă comunitatea cea mai numeroasă în Italia, cu o cincime din totalul cetăţenilor străini, deci se situează pe primele locuri şi în ceea ce priveşte veniturile totale declarate şi impozitele plătite. În ultimii ani, prezenţa românilor în Peninsulă s-a stabilizat ca număr şi contribuţia la economie este constantă”, explică pentru HotNews.ro Enrico Di Pasquale, cercetător şi unul din coordonatorii Raportului.

La capitolul detalii, este interesant faptul că românii din Italia au spirit de întreprinzător, cu 70.00 de firme deschise, cele mai multe în domeniul construcțiilor. Doar chinezii și marocanii au mai multe firme în peninsulă decât românii, 73.000 de firme, respectiv, 72.630 de firme. 

În ceea ce privește banii trimiși acasă, fiecare român trimite aproximativ 50 de euro pe lună, pentru un total de 730,74 de milioane  de euro în 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării