main logo
306

Suedia anunță oficial depunerea candidaturii pentru NATO

Guvernul suedez a confirmat oficial luni că intenționează să solicite aderarea la NATO, alăturându-se Finlandei vecine într-o decizie care marchează una dintre cele mai mari consecințe strategice ale invadării Ucrainei de către Rusia.

Suedia anunță oficial depunerea candidaturii pentru NATOFoto: Profimedia Images

„Există o majoritate largă în Parlament pentru ca Suedia să se alăture NATO”, a declarat luni prim-ministrul Magdalena Andersson, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

„Acesta este cel mai bun lucru pentru securitatea Suediei. Vom informa NATO că vrem să devenim membru al alianței.” Premierul suedez a declarat, într-o conferință de presă susținută în urma unei dezbateri parlamentare, că Suedia se va afla „într-o poziție vulnerabilă” în timp ce cererea este procesată, dar că se simte „încrezătoare că există sprijin pentru acest lucru în rândul poporului suedez”. 

Guvernul finlandez și-a confirmat duminică intenția de a se alătura NATO, în timp ce social-democrații aflați la guverare în Suedia au fost de acord să renunțe la opoziția de lungă durată față de idee, deschizând calea depunerii cererilor de aderare în câteva zile. 

Decizia celor două guverne, ambele rămase neutre sau nealiniate de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, a atras un răspuns inițial brusc din partea Rusiei, care a descris-o drept o greșeală gravă cu consecințe de amploare. 

Suedia și Finlanda au fost ambele neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a se alătura NATO ar fi una dintre cele mai mari schimbări aduse arhitecturii de securitate a Europei timp de decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie.

Inițial, intenția lor a atras un răspuns brusc din partea Rusiei, care a descris-o drept o greșeală gravă cu consecințe de amploare. Luni, președintele rus Vladimir Putin a declarat Rusia nu are nicio problemă cu adererarea Finlandei sau Suediei la NATO întrucât nu a existat nicio amenințare directă prin acest pas, dar extinderea infrastructurii militare în cele două țări „va provoca un răspuns”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării