main logo
1611

SUA vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania

Statele Unite ale Americii vor desfășura rachete cu rază mai lungă de acțiune în Germania în 2026, au anunțat cele două țări la o reuniune NATO de marți, un pas major menit să contracareze ceea ce aliații spun că este o amenințare tot mai mare pe care Rusia o reprezintă pentru Europa, scrie Reuters.

SUA vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în GermaniaFoto: Radio Moldova

Astfel, potrivit sursei, în Germania vor fi trimise cele mai puternice arme americane care vor fi amplasate pe continentul european de la Războiul Rece încoace, într-un avertisment clar pentru președintele rus, Vladimir Putin, transmite Știri.md.

Într-o declarație americano-germană se menționează că „desfășurările episodice” au fost în pregătire pentru staționarea pe termen mai lung în Europa a capacităților care ar include SM-6, Tomahawk și arme hipersonice în curs de dezvoltare cu rază mai mare.

Mutarea ar fi fost interzisă în temeiul Tratatului privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară semnat de SUA și Uniunea Sovietică în 1987, dar care nu mai este valabil din 2019.

„Nu putem exclude posibilitatea unui atac împotriva suveranității și integrității teritoriale a Aliaților”, au declarat aliații într-un comunicat.

De menționat că, în perioada 9-11 iulie, la Washington se desfășoară Summitul aniversar al NATO. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării