main logo
9605

SUA: Susținători înarmați ai lui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor.

SUA: Susținători înarmați ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul

Până acum o formalitate, această procedură este urmărită cu atenție în contextul în care Donald Trump încearcă prin orice modalitate să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

22:55: Mai mulți ofițeri de poliție au fost răniți în timpul confruntărilor, iar unul dintre ei a fost deja transportat la spital, în urma confruntărilor armate dintre gloata furioasă și înarmată și forțele de ordine. 

22:30: O femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept pe domeniul Capitoliului, conform unor surse citate de CNN. Circumstanțele incidentului nu sunt încă clare. Între timp, gloata de trumpiști „Îl vrem pe Trump!” pe holurile clădirii Capitoliului, iar forțele de ordine încearcă să restabilească ordinea.

Toată Garda Națională din DC urmează să fie chemată pentru a restabili ordinea în capitala federală, iar guvernatorul statului Virginia a anunțat că activează Garda Națională din stat pentru a interveni în Washington DC.

Clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt de trumpiști

22:00: Susținătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea în timp ce unii dintre legislatori, pe cale să fie evacuați, s-au baricadat în săli de ședință. În mai multe clipuri video se poate vedea cum oficialii americani încearcă să blocheze ieșirile. Sala de Senat ar fi deja ocupată de protestatari, iar unul dintre ei a fost fotografiat stând pe scaunul președintelui Senatului.

Vicepreședinte Mike Pence a fost evacuat de pe domeniul Capitoliului

21:45: Vicepreședintele Mike Pence ar fi fost evacuat din clădirea Capitoliului după ce protestatari înarmați au ajuns în clădire.

În acest moment ar avea loc confruntări armate între protestatari și forțele de ordine, conform mai multor informații din presa americană.

Washington DC intră în stare de asediu, iar clădirea Capitoliului este în lockdown

21:37: Autoritățile locale din Washington DC au intrat că orașul intră în stare de asediu. Clădirea Capitoliului a fost deja pusă în lockdown.

Donald Trump continuă să instige pe Twitter

21:30: Donald Trump a publicat un nou mesaj pe Twitter în care îl critică pe Mike Pence și spune că „nu a avut curajul să facă ce trebuie”.

„Mike Pence nu a avut curajul să facă ce ar fi trebuit pentru a ne proteja țara și Constituția, să le dea ocazia statelor să valideze un set corect de fapte, nu pe cele frauduloase și incorecte. SUA cere adevărul!”, a scris Trump pe Twitter.

21:20: Susținătorii lui Donald Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea Capitoliului.

Camerele aflate în dezbaterea obiecției asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen.

Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

20:45: Cu puțin timp înainte de începutul sesiunii comune a Congresului, vicepreședintele Mike Pence a anunțat că nu își va încălca rolul constituțional pentru a îl ajuta pe Trump. În cadrul unui comunicat adresat colegilor săi din Congres el spune că nu are autoritatea de a respinge voturi din partea Colegiului Electoral și că nu are de gând să își depășească rolul formal.

Voturile din primele state, Alabama și Alaska au fost numărate fără obiecții, însă reprezentantul Paul Gosar și senatorul Ted Cruz au formulat prima obiecție, la numărătoarea voturilor din partea statului Arizona, câștigat de Joe Biden. Cele două camere ale Congresului s-au retras pentru a dezbate obiecția, înainte de a vota și a reveni în sesiune reunită pentru a stabili felul în care va continua procedura. 

„Unii cred că eu, în calitate de vicepreședinte, pot să accept sau să resping unilateral voturi ale Colegiului Electoral. Alții cred că voturile nu ar trebui niciodată contestate de sesiunea comună a Congresului.

După studierea atentă a Constituției noastre, a legilor și istoriei, cred că niciuna dintre ele nu este corectă.

Fondatorii noștri au fost foarte atenți la posibilitatea monopolizării puterii și au creat o republică bazată pe separația puterilor, pe pârghii și contraponderi înscrise în Constituția Statelor Unite.

Învestirea vicepreședintelui cu autoritate unilaterală de a decide cine a câștigat alegerile prezidențiale este complet contradictorie cu această filosofie”, a scris Mike Pence în comunicat. Vicepreședintele a precizat de asemenea că rolul său este pur ceremonial.

Cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020, Donald Trump s-a rugat de Mike Pence, pe Twitter, să blocheze procesul și să răstoarne de unul singur rezultatul alegerilor, deși acest lucru nu este posibil constituțional și legal.

Trump susține în mod fals că „statele vor să își corecteze voturile” și face din nou apel la teoriile conspirației pe care le susține cu privire la alegerile prezidențiale din 2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării