main logo
383

SUA susțin că afganii au mijloace pentru a-și apăra țara de talibani

Talibanii "par să aibă un avantaj strategic" în prezent în Afganistan, deşi victoria lor este departe de a fi asigurată, a declarat miercuri şeful Statului Major american, generalul Mark Milley.

SUA susțin că afganii au mijloace pentru a-și apăra țara de talibaniFoto: Profimedia

El susține că armata afgană "are mijloace" pentru a apăra ţara, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Talibanii controlează "aproximativ jumătate" din districtele Afganistanului, dar niciunul din marile oraşe ale ţării, iar armata afgană se regrupează în oraşele mari pentru a proteja populaţia, a subliniat generalul Mark Milley într-o conferinţă de presă.

"O victorie militară automată pentru talibani nu este câştigată dinainte", a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit şefului de stat major, talibanii controlează 212 din cele aproximativ 400 de districte afgane şi încercuiesc 17 din cele 34 de capitale de provincie.

Armata afgană, care dispune de 300.000 de oameni instruiţi şi echipaţi de occidentali, "are mijloace" pentru a apăra ţara, a ţinut să adauge Milley, subliniind că acum totul depinde de "hotărârea şi leadershipul poporului afgan, forţelor afgane şi guvernului afgan".

La rândul său, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a făcut cunoscut faptul că Statele Unite au predat vineri armatei afgane trei elicoptere de luptă Blackhawk şi că vor urma alte echipamente.

"Rămânem angajaţi să ajutăm armata afgană şi guvernul afgan în viitor", a spus el.

Pe de altă parte, fostul comandant al misiunii conduse de SUA în Afganistan, generalul american Scott Miller, avertiza recent că țara riscă să alunece într-un război civil după retragerea ultimelor trupe străine.

Miercuri, talibanii au anunţat că vor lupta numai dacă vor fi atacaţi în cursul Eid al-Adha, sărbătoarea musulmană a Sacrificiului, însă fără a decreta un armistiţiu oficial.

Insurgenţii desfăşoară din mai o ofensivă în toate direcţiile împotriva forţelor afgane, pe fondul operaţiunilor de retragere definitivă a forţelor internaţionale din Afganistan, prevăzute să se încheie la sfârşitul lui august.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării