main logo
365

SUA şi Turcia vor înfiinţa un centru operaţional comun în Siria

Statele Unite şi Turcia au ajuns miercuri la un acord privind înfiinţarea unui centru operaţional comun cu scopul de a crea o zonă de securitate în regiunea de nord-est a Siriei, potrivit Reuters.

SUA şi Turcia vor înfiinţa un centru operaţional comun în Siria

Decizia a fost luată după trei zile de negocieri între reprezentanţi ai celor două ţări, în contextul în care Ankara a anunţat recent că intenţionează să lanseze o operaţiune militară în nordul Siriei, într-o zonă controlată de forţele kurde, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.

Zona de securitate care ar urma să fie înfiinţată va cuprinde o regiune controlată în mare parte de forţele kurde YPG, organizaţie pe care Ankara o consideră grupare teroristă care ameninţă securitatea în regiune. Turcia a solicitat în repetate rânduri ca Statele Unite să întrerupă legăturile cu această grupare.

Turcia a lansat în ultimii trei ani două operaţiuni militare în nordul Siriei împotriva forţelor YPG şi a grupării Stat Islamic, iar duminică preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că lansarea unei a treia misiuni în regiune este iminentă. În replică, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că orice operaţiune turcă în nordul Siriei este „inacceptabilă”, iar Statele Unite vor preveni incursiunile unilaterale.Advertisement

Statele Unite şi Turcia au anunţat miercuri că au ajuns la un acord cu privire la „implementarea rapidă a unor măsuri pentru a răspunde preocupărilor Turciei în privinţa securităţii” şi că zona de securitate va fi „un coridor de pace”. 

Cele două state au mai informat că zona de securitate care va fi înfiinţată le va permite sirienilor care au fost nevoiţi să se refugieze în alte state să revină în ţară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării