main logo
401

SUA și Rusia s-au retras oficial din acordul nuclear istoric INF

SUA și Rusia s-au retras oficial din acordul nuclear istoric, de acum 31 de ani, dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, ce elimina o clasă întreagă de rachete nucleare și interzicea țărilor semnatare să producă sau să desfășoare rachete balistice cu o rază medie, cuprinsă între 500 si 5 500 de km.

SUA și Rusia s-au retras oficial din acordul nuclear istoric INF

„Statele Unite nu vor rămâne parte a unui tratat care este în mod deliberat încălcat de Rusia”, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Statele Unite si Alianța Nord Atlantică au acuzat Rusia că încalcă acest tratat prin dezvoltarea rachetelor 9M729, cunoscute pentru NATO sub numele de SSC-8. „Nu sunt noi rachete americane, noi rachete NATO desfășurate în Europa, dar sunt din ce în ce mai multe rachete rusești”, a spus la o conferință de presă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Rusia neagă că ar fi încălcat tratatul INF și dă vina pe Statele Unite pentru anularea sa.

Unii observatori spun că denunțarea acordului de către Washington și Moscova poate duce la o nouă cursă a înarmărilor între cele două capitale. Rusia și Statele Unite au rămas părți la un singur tratat nuclear comun, Noul START, care expiră în anul 2021, dacă președinții celor două țări nu decid să îl extindă pe mai departe. Ministrul german de externe Heiko Mass a acuzat ieri Rusia că nu a făcut ceea ce era necesar pentru salvarea acestui tratat și a cerut celor doua țări să păstreze pe mai departe Noul Tratat START.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării