main logo
484

SUA: Rusia şi China, dublă amenințare pentru Europa Centrală şi de Est

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, aflat într-un turneu diplomatic în Europa, a declarat că Rusia şi China reprezintă o dublă ameninţare la adresa democraţiei şi pieţei libere din ţările central şi est-europene.

SUA: Rusia şi China, dublă amenințare pentru Europa Centrală şi de Est

Oficialul american a avertizat că fostele ţări comuniste din această regiune sunt în mod particular vulnerabile în faţa investiţiilor prădalnice şi imixtiunilor politice dirijate de Rusia şi China, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

"Moscova continua să utilizeze (resursele energetice) ca pe o armă politică în scop geopolitic", a declarat Pompeo, cu ocazia unei vizite la Varşovia.

"Continuăm să colaborăm cu Polonia şi cu alţi aliaţi şi parteneri europeni cu păreri similare pentru a opri gazoductul Nord Stream 2, propus de Rusia, care ar submina securitatea energetică şi naţională a Europei, şi în acelaşi timp va afecta Ucraina", a adăugat oficialul american.

Proiectul are obiectivul transportării de gaz natural din Rusia spre Germania prin Marea Baltică, ocolind Polonia, Ucraina şi ţările baltice.

Oficialii polonezi argumentează că Ucraina este relativ în siguranţă atât timp cât deţine controlul asupra tranzitului de gaze spre Europa. 

În cazul în care gazul rusesc nu va mai tranzita teritoriul ucrainean, Moscova probabil va alimenta conflictul separatist din estul Ucrainei, astfel că există riscul izbucnirii unui război deschis între Ucraina şi Rusia.

"Rusia nu este singura naţiune care încearcă să erodeze suveranitatea şi libertatea în Europa", a mai afirmat secretarul de Stat, făcând referire la implicarea Chinei în regiune.

Pompeo a mai afirmat că SUA sunt serios îngrijorate în legătură cu activităţile Huawei în Europa, în special în statele membre NATO şi UE. 

Statele Unite sunt îngrijorate că guvernul chinez ar putea accesa echipamentele americane de telecomunicaţii conectate la reţele în care dispozitive Huawei sunt de asemenea prezente.

Anterior, în cursul vizitei la Bratislava, Pompeo a menţionat că Slovacia, datorită istoriei şi poziţiei sale geografice, "conştientizează în mod deosebit rolul agresiv pe care Rusia continuă să îl joace în regiune ", în special în Ucraina.

"Vladimir Putin intenţionează să submineze democraţiile din întreaga lume. 

Ar trebui să fim foarte atenţi la acest lucru", le-a spus Pompeo studenţilor la jurnalism cu ocazia unei conferinţe la Bratislava.

Ulterior, oficialul american a avertizat slovacii în legătură cu "necesitatea apărării împotriva eforturilor economice şi de alt fel ale Chinei de a crea dependenţă şi de a vă manipula sistemul politic".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării