main logo
3272

SUA, la un pas de a vota ajutorul de miliarde de dolari pentru Ucraina

În ajunul votării în Congresul SUA a legii de acordare Ucrainei a unui ajutor de 61 de miliarde de dolari, premierul ucrainean Denis Shmygal, într-un interviu la BBC, a chemat Congresul să adopte acest document, care a rămas blocat de la sfârșitul anului trecut.

SUA, la un pas de a vota ajutorul de miliarde de dolari pentru UcrainaImagine simbol

Totodată, el a exprimat un „optimism prudent” cu privire la perspectivele de aprobare a legii în cauză. Subiectul ajutorului american pentru Ucraina a intrat pe linie dreaptă după ce miercuri, președintele Camerei reprezentanților SUA, Mike Johnson, a anunțat că votarea proiectului de lege privind ajutorul Ucrainei va avea loc sâmbătă, 20 aprilie, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Tot atunci, președintele Joe Biden a spus că „sprijină ferm” votul de aprobare. Șeful Casei Albe a promis că va semna imediat legea privind fondurile pentru Ucraina, de îndată ce aceasta va fi adoptată de Congres, „pentru a anunța întreaga lume: suntem alături de prietenii noștri”.

IPN a relatat că, în contextul temerilor că frontul ucrainean va fi spart, adjunctul secretarului general NATO, Mircea Geoană, a relevat că acum „este un moment foarte dificil în războiul din Ucraina. Dar trebuie să evităm greșeala de a fi prea pesimiști, la fel cum suntem prea optimiști în ceea ce privește contraofensiva ucraineană. Ucrainenii, inclusiv cu sprijinul nostru, se adaptează la noile dinamici de pe teren. Kievul obține succese semnificative. A împins flota rusă din Marea Neagră de la Sevastopol până la Novorossiysk, pe partea cealaltă. A reușit să reia exportul de cereale. Ucraina este foarte inventivă. Dar există o mare nevoie de muniții, de apărare antiaeriană și antirachetă”, a accentuat oficialul NATO.

Și premierul Shmygal a exprimat la BBC încrederea că Ucraina va rezista. „Situația de pe front este dificilă, dar cel mai important lucru este că nu suntem epuizați”, a spus el. „Da, suntem obosiți și acest lucru este de înțeles, războiul este la al treilea an, dar așteptăm armele, muniția ca să ne continuăm lupta.”

„Luptăm pentru viețile noastre, pentru pământul nostru, pentru familiile noastre, nici nu-mi pot imagina că vom pierde acest război”, a conchis Shmyhal.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării