main logo
494

SUA dublează contingentul militar din Norvegia și transferă trupe la granița rusă

Statele Unite vor dubla numărului de puscasi marini desfășurați în Norvegia, conform planurilor anuntat pentru prima dată în iunie, a anuntat Ministerul Norvegian al Apărării.

SUA dublează militarii din Norvegia și transferă trupe la granița rusă

Planurile care prevad creșterea numărului de pușcașii marini ai SUA în Norvegia de la 330 la 700 și deplasarea unora dintre ei mai aproape de granița cu Rusia, au provocat o reacție puternică la Moscova, care a caracterizat masurile drept „vădit neprietenoase“, relatează Știri.md cu referire la paginaderusia.

Îngrijorat tot mai mai mult de dupa anexarea Crimeei în 2014, Guvernul de la Oslo insistă asupra faptului că creșterea prezenței militare a SUA este doar în scopuri de instructie și nu ar trebui să fie interpretată ca o escaladare militară.

Puscasii marini trebuiau să părăsească Norvegia la sfârșitul acestui an, după ce contingentul inițial a sosit în aceasta țară în 2017 pentru a se antrena în condiții de iarnă. Acestea sunt primele trupe straine stationate in Norvegia de dupa cel de-al Doilea razboi mondial.

Ministrul de externe norvegian, Ina Eriksen Sorade, a linistit anterior Moscova sustinand ca nu se prevede înființarea unei baze permanente a SUA în Norvegia și ca aceasta nu vizează Rusia.

Rotația forțelor armate americane va dura cinci ani, în comparație cu desfasurarea inițială, de la începutul anului 2017, care era planificata pentru șase luni și apoi prelungita din luna iunie a anului trecut.

Totodata, Norvegia cumpără de la SUA cinci aeronave P-8A din cauza „situației instabile în ceea ce priveste securitatea” in Atlanticul de Nord, potrivit unei declarații semnate în comun de Marea Britanie, Norvegia și Statele Unite.

Totodata, Regatul Unit și Norvegia vor folosi în comun noile facilități ale aviatiei de patrulare maritima de la baza RAF de la Lossiemouth.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării