main logo
407

SUA: Dosar penal privind amenințarea judecătorilor, deschis împotriva unul profil ADN

În Statele Unite ale Americii a fost deschis, recent, un dosar penal privind amenințarea judecătorilor federali, în care în calitate de suspect apare profilul ADN al unei persoane necunoscute.

Dosar penal privind amenințarea judecătorilor împotriva unul profil ADN

Și anume, în octombrie 2012, un judecător din Wisconsin, Statele Unite ale Americii, Juan Kolas, a primit două scrisori de amenințare timp de o săptămână, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Prima conținea o știre dintr-un un ziar despre uciderea a doi politicieni mexicani și o notă scurtă că magistratul ar putea avea aceeași soartă. Al doilea mesaj a fost mai concret. Acolo se menționa că “Uneori este nevoie de măsuri radicale pentru a restabili legile noastre și pentru a-i aduce în conștiință pe idioții noștri, care stau pe scaunul judecătorului și cred că fac justiție”. 

Scrisoarea era însoțită de un anunț din ziar privind publicitatea unei paste de dinți și un mesaj, scris de mână, prin care judecătorul era îndemnat să-și numere dinții. Kolas luase anterior o decizie controversată într-un dosar de rezonanță dintre sindicate și angajatorii publici, care a fost casată, ulterior, de Curtea Supremă.

Judecătorul a decis să trimită una dintre scrisori pentru expertize de laborator, iar specialiștii au reușit să găsească o amprentă ADN a persoanei care a expediat mesajele. Acesta a utilizat propria salivă atunci când a încleiat marca pe plic. Chiar dacă identitatea persoanei încă n-a fost stabilită, totuși anchetatorii au reușit să găsească o coincidență cu alte scrisori de amenințare, trimise în aceeași perioadă altor doi judecători și unui senator.

Recent, a fost deschis și un caz penal împotriva profilului ADN al amenințătorului necunoscut, în ajunul expirării termenului de prescripție de 6 ani. Acest dosar este considerat unul de referință anume prin faptul că anterior, chiar dacă legea permitea, în SUA nu se aplica această procedură în cazurile de amenințări. Dosare în care drept suspect să figureze profilul ADN erau deschise, până acum, în cazurile de viol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării