main logo
325

SUA: Deşeuri înalt radioactive, reclasificate pentru a fi ușor evacuate

Departamentul federal al Energiei al SUA modifică modul în care va evacua deşeurile radioactive de la instalaţii de fabricare a bombelor nucleare, reclasificând la un nivel mai redus ceea ce era considerat anterior material înalt radioactiv.

SUA: Deşeuri înalt radioactive, reclasificate pentru a fi ușor evacuatePoza simbol

Noua abordare a declanşat opoziţie imediată din partea statelor Washington, Idaho şi Carolina de Sud, care afirmă că Departamentul Energiei vrea să îngroape reziduuri periculoase în gropi puţin adânci, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Paul Dabbar, subsecretar de stat pentru ştiinţă în Departamentul pentru Energie, a declarat că măsura va permite curăţarea mai rapidă a zonelor contaminate şi la costuri mai reduse, aducând o abordare mai realistă faţă de sănătatea şi siguranţa publice.

Guvernatorul statului Washington Jay Inslee, care candidează pentru nominalizarea democrată la preşedinţie, a declarată că măsura este ilegală. 'Prin această măsură, administraţia încearcă să elimine dreptul de decizie al statelor şi avansează spre opţiuni de evacuare la alegerea sa, inclusiv cele considerate nesigure după propriile sale evaluări şi încălcând acordul juridic constrângător existent. Vom examina toate opţiunile pentru a stopa această acţiune inconştientă şi periculoasă', a afirmat guvernatorul.

Modificarea va afecta nămolul şi alte reziduuri din cele trei state, unde Departamentul Energiei a reprocesat bare de combustibil nuclear timp de decenii pentru a extrage plutoniu pentru bombe cu hidrogen.

În urma operaţiunilor au rămas milioane de galoane de material înalt radioactiv în cuve subterane care s-au dovedit dificil, dacă nu chiar imposibil, de evacuat.

Deşeurile includ izotopi de iod, stronţiu, americiu, plutoniu, uraniu şi alte elemente instabile, multe dintre ele toxice şi radioactive. O mare parte din acest nămol este depozitată în cuve subterane cu un singur strat de perete, care prezintă scurgeri.

Departamentul Energiei cheltuieşte anual 6 miliarde de dolari pentru a curăţa aceste reziduuri de pe teritoriul ţării, dar în unele cazuri a reuşit puţine progrese. Cea mai costisitoare instalaţie se află în statul Washington, unde construcţia unui vast complex de tratare se află practic din 2012 într-un punct mort.

În vechea interpretare, orice produs rezidual rezultat în urma reprocesării era automat clasificat drept reziduu de înalt nivel radioactiv. Noua interpretare ar fi bazată pe nivelul de radioactivitate al reziduului, nu pe originea sa.

Tom Carpenter, director executiv al Hanford Challenge din statul Washington, afirmă că nu nivelul de radioactivitate este cel care face ca anumite deşeuri să fie letale, ci mai degrabă timpul lor de înjumătăţire şi efectul specific asupra speciilor biologice. În opinia lui Carpenter, scopul final al planului este ca deşeurile să fie lăsate în cuve. 'Ei vor să scape de operaţiunea de curăţare şi aceasta va reduce costurile', a explicat el.

La rândul său, Geoff Fettus, avocat în cadrul Natural Resources Defense Council, a afirmat că administraţia Trump încearcă să schimbe cinci decenii de consens naţional în ce priveşte gestionarea celor mai toxice deşeuri din lume. 'Indiferent cum o numesc ei, aceste reziduuri necesită o opţiune de eliminare permanentă şi bine protejată pentru generaţiile viitoare', a subliniat avocatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării