main logo
625

SUA: Corupția și statul slab sunt ușile prin care Rusia penetrează

Trebuie să încetăm să ne mai întrebăm ce vrea Vladimir Putin, că este deja evident pentru toată lumea că își vrea înapoi imperiul.

SUA: Corupția și statul slab sunt ușile prin care Rusia penetrează

Mai degrabă să ne întrebăm ce vrem noi, lumea occidentală, de la Statele Unite ale Americii și până la Uniunea Europeană, a declarat, marți, Brian Whitmore, expert în spațiul ex-sovietic la think-tank-ul american CEPA, potrivit g4media.ro, transmite Știri.md cu referire la B1.ro.

Analistul consideră că, tocmai din acest motiv, președintele rus nu se va opri niciodată. Va merge tot înainte, urmărindu-și țelul într-o manieră sistematică, neapărat hibridă și, ca atare, total lipsită de scrupule.

În aceste condiții, interpretarea dată de expertul citat sugerează că obiectivul strategic al regimului Putin este el însuși motorul care face mașinăria de propagandă să creeze noi narațiuni și adevăruri alternative, diviziile de troli să paraziteze rețelele sociale și mass-media mainstream, unitățile de hackeri să țintească în cascadă sistemele cibernetice ale vecinilor și statelor membre NATO, iar armata de „omuleți verzi” să pregătească noi desanturi ale armatei „clasice”, după modelul patentat deja în Crimeea și pentru care episodul Georgia pare să fi constituit încălzirea și o reglare prealabilă de tir.

Dar Rusia lui Putin nu acționează fără un sprijin consistent. Un sprijin ale cărui origini pot fi identificate mai degrabă în exterior decât în interior. 

Cu alte cuvinte, aliatul cu valoare adăugată pe care îl flosește Rusia în zilele noastre este terenul pe care și-a propus să evolueze. 

Șansele de reușită pentru ceea ce Putin își propune cresc în statele permisive cu corupția și se reduc în cele care au o abordare opusă, constată Brian Whitmore, potrivit căruia această linie de cauzalitate este una naturală. De ce? Tocmai pentru că fundamentele regimului putinist au o natură similară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării