main logo
3522

SUA au epuizat toți banii pentru ajutorul militar oferit Ucrainei

Administrația Joe Biden a epuizat toți banii din pachetele de ajutor militar pentru Ucraina și „nu a mai rămas nimic pe fundul sacului”, după cum s-a exprimat chiar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

SUA au epuizat toți banii pentru ajutorul militar oferit UcraineiFoto: Simbol

„Am oferit acum Ucrainei ultimul pachet de asistență pentru securitate pentru care mai dispunem de fondurile necesare - chiar după Crăciun, înainte de Anul Nou. Și acum avem nevoie de sprijinul Congresului SUA pentru a putea continua să facem asta”, a declarat John Kirby, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

SUA au anunţat săptămâna trecută deblocarea a 250 de milioane de dolari reprezentând ajutor militar pentru Ucraina, ultima tranşă disponibilă fără un nou vot în Congresul american. În prezent, un pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este blocat în Congresul SUA, în condițiile în care negocierile între republicani și democrați persistă în continuare, iar cele două tabere nu au reușit încă să ajungă la o înțelegere.

„Acuma, există un decalaj de câteva zile, dacă nu săptămâni, de fiecare dată după ce semnăm un astfel de ajutor militar”, a spus Kirby.

„Astfel, nu tot ce am semnat pe 27 decembrie a ajuns deja în Ucraina. Acest ajutor va continua să curgă pentru următoarele zile și săptămâni. Dar dupa asta, în lipsa altor finanțări - gata - nu mai avem nicio oală magică din care să mai scoatem ceva pentru Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA. „Nu știu cum am putea cârpi asta”, a adăugat Kirby.

În Congresul SUA este blocat un pachet financiar de peste 110 miliarde. Acest pachet include - pe lângă ajutorul de peste 61 miliarde pentru Ucraina - ajutoare militare pentru Israel, Taiwan și bani pentru finanțarea „problemelor de securitate de la granița SUA cu Mexicul”.

Republicanii nu se opun în totalitate acordării de ajutor militar pentru Ucraina, dar cer, în schimb, modificări majore pentru politica migrației a SUA - și implicit bani mai mulți pentru finanțarea acestor politici. Congresul SUA a aprobat până acum peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina, de la invazia Rusiei din februarie 2022 și până în prezent, dar nu a aprobat niciun fond suplimentar de când republicanii au preluat conducerea Camerei de la democraţi, în ianuarie

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării